Заради подобни далечни роднини на творението на Рудолф Дизел съм

...
Заради подобни далечни роднини на творението на Рудолф Дизел съм
Коментари Харесай

BMW 530d Touring xDrive: Ефективна динамика

Заради сходни далечни родственици на творението на Рудолф Дизел съм податлив да поръсвам доста прилагателни и съпоставения, без да се тормозя, че ще бъда упрекнат в користолюбие. Този мотор е един от примерите в дизеловото двигателостроене, чийто параметри провокират логиката, науката и здравия разсъдък.

EfficientDynamics е философията на BMW, която на пръв взор наподобява спорна, само че милионите вложения са я създали толкоз красноречива и еднопосочна, че следните параметри са напълно действителни, а не измислени: ускоряване от 0 до 100 км/ч за 5,6 секунди и 5,7 л/100 км междинен разход! И с цел да е безусловно приключен баварският шедьовър – 4х4 и лично тегло 1850 кг. На мен ми звучи впечатляващо, само че точно това е баварската ефикасна динамичност.

ЗИМНА ПРИКАЗКА С ГЛАВНО ДЕЙСТВАЩО ЛИЦЕ BMW 530D TOURING

Нееднократно съм подхождал скептично към изказванието, че една спортна кола може да харчи малко, само че това да не значи ниска скорост и тегло. В този случай автомобилът не е състезателен, а характерен фамилен, само че все пак става въпрос за BMW, което разчита на 265 к.с. При това върху вратата на багажника се вижда емблемата xDrive, която идва да подскаже, че 4WD системата на BMW изпраща 60% от мощността към задните колела в общия случай, само че този % може да стане 100 към една от двете оси, в случай че това се постанова, както и че върху всяко колело може да се ползва спирачно изпитание, с цел да се усъвършенства стабилността и сцеплението.

С други думи казано, един от най-хубавите фамилни автомобила на пазара (ако над 126 000 лева не са фактор при избора на такъв) към този момент е достигнал абсолютния връх, на който едно западноевропейско семейство може да се радва. У нас обстановката е радикално друга, тъй като при избора на първокласна кола рационалното постоянно отива на назад във времето.

Цифрите са следните: 3,0 литра, 6-цилиндъра в линия, 265 к.с. и 620 Нм. Тази композиция, допълнена от чудесната 8-степенна ZF трансмисия, прави това първокласно и „ дебело” (1875 кг без екстрите) комби същинско украшение на пътя. Ускорението до 100 км/ч трае феноменалните 5,6 секунди, което е единствено с 0,5 сек по-бавно по отношение на 540i xDrive, разчитащ на 340 к.с. Точно с 1 секунда по-бавно е моето комби по отношение на M550d xDrive Touring, чудовището, впрегнало 3 турбини и цели 400 к.с. Но тази 1 секунда идва за сметката на 52 000 лева повече. Затова умерено може да изберете версията, даже го предлагам, на която се радвах аз в продължение на седмица.

Още по-впечатляващ е фактът, че този автомобил, чийто багажник бе цялостен на 100%, даде междинен разход от 7,6 л/100 км след 600 км пробег. Изминах ги потопен в лукс, комплициран от огромните размери и огромното тегло, движейки се скорости, които блюстителите на закона санкционират сурово с „ Ами в този момент какво вършим “. И през по-голямата част от времето стрелката на оборотомера рядко надхвърляше 2000 об./мин.

Не е за занемаряване фактът, че шофирането на това комби не те отегчава. Да, няма я директността на Серия 2 или Серия 4, само че въпреки всичко би трябвало да се регистрира фактът, че това е умалена „ седмица”. Нейното предопределение е да притегля клиентите си с разкош, комфорт, невероятни мотори и безконечен лист от екстри. И огромен багажник. Поискате ли обаче, може да изкара усмивката ви на лицето. Задвижването на четирите колела би трябвало да го имаш, защото 620 Нм единствено върху задните не е целесъобразно за пътешестване със фамилията. За отличната непоклатимост спомагат и завиващите задни колела, адаптивното окачване и безбройните системи за дейна сигурност.

Скрити за окото остават доста други козове, които най-силно усеща лидера. Окачване, системи за непоклатимост и сигурност, всичко това предстои на настройка и надзор от страна на задкормилното устройство. Двигателят и трансмисията са опаковани в специфична термо-акустична капсула (като при „ седмицата”), които обезвреждат вибрациите и паразитните шумове, като по едно и също време с това поддържа оптималния температурен режим на елемента.

Вярвам, че за клиентите на Серия 5 парите не са проблем. Затова другият наложителен избор би трябвало да е осъществяването на интериора. Аз избирам той да е с буквичката „ М”, само че бялата кожа и кафявият фурнир по никакъв начин не са за занемаряване, въпреки всичко сме в първокласен фамилен автомобил. Новото потомство iDrive върви в комплект с 10,25-инчов тъчскрийн екран. Радващ е и Head-up екранът с увеличено със 70% проекционно поле. Воланът пасва идеално в захвата ми. Йонизацията на въздуха и 8-те аромата са щрих към СПА-атмосферата на борда на Серия 5.

Критика? Сигурно има, само че аз не се сещам за такава. Голям, отличен на пътя, пестелив, доста бърз: може ли това да е един от най-комплексните фамилни коли в продажба сега? Ще подскажа: може. На съответната цена обаче.

Технически характерности:

BMW 530d Touring xDrive

Размери

Дължина, мм: 4942

Широчина, мм: 1868

Височина, мм: 1498

Междуосие, мм: 2975

Тегло, кг: 1875

Двигател

Вид: редови, 6-цилиндров, би-турбо

Работен размер, куб. см: 2993

Макс. мощ, к.с. при об./мин: 265 при 4000

Макс. въртящ миг, Нм при об./мин: 620 при 2000-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,6

Среден разход, л/100 км: 5,7

Вредни излъчвания СО2, г/км: 149

Базова цена на тествания модел, лева с Данък добавена стойност: 126 600

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР