Заради падналите градушки и поройните дъждове, в някои части на

...
Заради падналите градушки и поройните дъждове, в някои части на
Коментари Харесай

По-слаба реколта от винените сортове очакват русенски лозари

Заради падналите градушки и поройните дъждове, в някои елементи на Северна България за втора поредна година гроздето ще е по-малко. Въпреки че се е наложило повече напръскване и копане, с цел да се резервира плодът, не се чака покачване на цените.

Русе

Павел Бъчваров към този момент 19 години гледа лозя в землището на русенския квартал Средна кула. За това време двойно е понижил площите, които обработва. Освен че е подвластен от природата, споделя, че и все по-трудно се намира работна ръка, а и дотацията мъчно покривала загубите, нанесени от дъждовете.
Павел Бъчваров - производител: Годината беше тежка, имаше доста превалявания, пролетта потегли сушава. И оттова добивът ще бъде по-нисък. Имахме две градушки... Ударените зърна безусловно се спукват … просто изсъхнаха, стафидираха.
Дъждовете са благоприятствали и развиването на гнилостни процеси, а част от гроздето е закъсняло със зреенето. Но от площите, пощадени от времето, експертите чакат рандеман към 900 кг за дка.
Веско Симеонов - шеф на Агенцията по лозата и виното - Русе: Годината беше особена. Климатичните условия бяха разнородни... Лозовите насаждения, в които са осъществени агротехнически мероприятия в точния момент, са в относително положително положение.
Първото набрано грозде Павел продава на 90 стотинки. За след това не смее да предвижда. Казва, че цената се дефинира от винпромите. Но в случай че количествата са дребни, заводите не пращат камиони, тъй като не е рентабилно. Затова сега бере по поръчка за плодовата борса.
Павел Бъчваров - производител: „ Не е доста добре, тъй като, когато е на винзавод за един-два дни завършва гроздобера, а тук може да протече доста време, подвластни сме от времето - може да се скапе, да се одъжди и да загубим продукцията.
Заради изменчивото време, тази година гроздоберът в Русенско стартира с 10 дни по-рано. Лозарите се надяват да се задържи слънчево, с цел да могат в точния момент да приберат реколтата си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР