Заради новите щамое, които са по-агресивни, има предпоставки третата вълна

...
Заради новите щамое, които са по-агресивни, има предпоставки третата вълна
Коментари Харесай

Прогноза: Третата вълна ще е по-лоша от втората


Заради новите щамое, които са по-агресивни, има предпоставки третата вълна на ковид у нас да е по-лоша от втората. Тази прогноза направи в изявление за БиТиВи математикът Лъчезар Томов. По думите му точно поради новите разновидности, хората, преболедували вируса по-тежко, в този момент са в нараснал риск.

Математикът предвижда, че до края на февруари новите случаи на ковид за денонощие у нас ще са към 2000-2500. По-рано през днешния ден още веднъж математикът – проф. Николай Витанов – разяснява, че чака идната седмица да имаме по 1500 новозаразени на ден.

Лъчезар Томов приказва и за така наречен репродуктивно число, което демонстрира какъв брой души приблизително може да болести един човек. Това число пораства от 14 януари насам. Което, по думите му, значи, че сме в експонциален растеж. Той сега е муден, само че в случай че е непрекъснат, рано или късно ще се стигне до сериозен брой случаи. Според математикът точно тук бърка щабът – че прави оценка риска по заболеваемостта на 100 000 души, а не по репродуктивното число. А то би трябвало да е водещо при разбора на ограниченията и тяхната успеваемост, акцентира Томов.

В момента 10 души заразяват 12.

Според него би трябвало да се проучва от кое място репродуктивното число се подвига, което значи да се тестват по-активно всички възрастови групи и вероятни места, а не да се заобикалят някои от тях, „ тъй като не са политически преференциални “.

Според доста мои сътрудници евентуално с тези нови варианти епидемията ще стартира изначало, което значи, че не може да разчитаме на хората, които са прекарали заболяването като щит. По-скоро тежко прекаралите са с нараснал риск, сподели още математикът.

Той предвижда още нещо – препълване на лечебните заведения, даже още по-сериозно от рецесията при втората вълна през октомври-ноември. Ако стигнем отново същия брой случаи като през ноември, ще имаме не 8700, а над 10 000 заети кревати.

По думите му развиването на заболяването демонстрира какъв брой несъстоятелна е концепцията, че коронавирусът може да бъде оставен да се популяризира, с цел да се реализира групов имунитет.

Според него не би трябвало родителите да се питат дали желаят децата им да бъдат тествани, а би трябвало да се създадат инцидентни извадки за антитела и антигенни проби в учебни заведения и детски градини, с цел да се наблюдава по какъв начин заболяването се развива там.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР