Заради направени оптимизации с актуализацията на бюджета се предвижда увеличение

...
Заради направени оптимизации с актуализацията на бюджета се предвижда увеличение
Коментари Харесай

Василев предвижда до 20% увеличение на заплатите в сектор Отбрана, МВР и МС

Заради направени оптимизации с актуализацията на бюджета се планува нарастване на заплатите с до 20 % за бранш " Отбрана ", Министерство на вътрешните работи и Министерския съвет. Това разгласи по време на блиц парламентарния надзор министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев, съобщи БНР.

В бюджета има малко под 300 милиона лв., които могат да се употребяват за нарастване на заплатите в обществения бранш, в случай че се създадат оптимизации.

По думите му след нова година би трябвало да се направи смяна в заплащането на осигуровките на държавните чиновници, като те да са като на работещите в частния бранш.

" В бюджета за следващата година, ние като Министерство на финансите, бихме предложили такава смяна да бъде направена, тъй че държавните чиновници да се обезпечават по същия метод, по който се обезпечават чиновниците в частния бранш, като това, държа да отбележа, не докара до понижаване на техните приходи. Т.е. смяната да бъде направена по подобен метод, че да се запазят приходите на тези чиновници, чисто това, което получават ", сподели вицепремиерът.

" Но най-сетне държавните чиновници и чиновниците в фирмите да бъдат равнопоставени при тяхното обезпечаване и при осигуровките и налозите, които те заплащат, което считам, че би било безусловно почтено, само че изисква по-дълъг интервал от време за подготовка, преизчисление.

Един подобен модел, несъмнено, би трябвало да бъде гласуван и от Народното събрание, няма по какъв начин да бъде натрапен от държавното управление ", сподели още Асен Василев.

 

В коридорите на Народното събрание Асен Василев съобщи, че всички браншове, които желаят пари, ще би трябвало да създадат промени. Така той разяснява заканата на артистите, че също ще излязат на митинг:

" Всеки спектакъл самичък си дефинира заплатите. Това, което страната дава, е дотация, която е планувана в Закона за бюджета и тя се дава на база продадени билети. Вече няма Covid и театрите могат да работят обикновено ".

Вече е създадена схемата, по която българските жители могат да се възползват от отстъпки при зареждане с бензин:

" Това, което се планува,  е много облекчена скица, при която да се подава информация, а самата компенсацията да става при издаването на касовия бон ".

Василев съобщи, че актуализацията на бюджета ще бъде съществена тематика на планувания за през днешния ден следобед експертен коаиционен съвет. Проектът ще бъде импортиран за разискване в Народно събрание идната седмица и до края на месеца би трябвало да бъде признат. Увеличение на минималната работна заплата няма да има, безапелационен беше вицепремиерът.

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР