Заради конфликта в Украйна цените на енергоресурсите вече се повишиха

...
Заради конфликта в Украйна цените на енергоресурсите вече се повишиха
Коментари Харесай

САЩ и Великобритания се загрижиха как ще им се отразят санкциите спрямо Русия

Заради спора в Украйна цените на енергоресурсите към този момент се покачиха и са вероятни нарушавания на доставките, което може да увеличи инфлацията и да ограничи икономическия напредък в Съединени американски щати и света, написа The New York Times.

Само за няколко дни световната икономическа вероятност се утежни, а ненадейно мощните финансови наказания раздрусаха съветската стопанска система и сътвориха опасност за по нататъшно покачване на инфлацията в целия свят.

В началото на седмицата цените на петрола, газа и потребителските артикули скочиха. В същото време, натискът върху веригите за доставки, още неукрепнали от пандемията, се усили фрапантно, защото Съединени американски щати, Европа и техните съдружници " стегнаха " мощно глобите по отношение на съветската финансова система и " замразиха " стотици милиарди долари средства на Централната банка, държани в чужбина.

Русия е слаб състезател на полето на международната стопанска система, защото нейният дял там съставлява единствено 1,7% от международното произвеждане, макар големите размери на износа. Президентът Владимир Путин предприе стъпки през последните години, с цел да изолира страната от външен напън. Той сътвори огромни валутни запаси, понижи държавния дълг и даже забрани вноса на сирене и други хранителни артикули от Европа.

Макар че Путин подценява доста интернационалните правила, той не може да пренебрегва актуалната гигантска международна финансова система, която се ръководи главно от държавни управления и банкери отвън личната му страна. Той активизира десетки хиляди военнослужещи, обаче Западните страни в отговор активизираха своята колосална финансова мощност, написа американското издание.

" Това в този момент е хазартна игра сред финансите и армията ", разяснява Джулия Фридлендър, шеф на Инициативата за икономическо ръководство на Атлантическия съвет.

Руската спецоперация в Донбас докара до рекордно повишаване на цените на петрола и газа в света и в частност във Англия, написа от своя страна английският Daily Mail.

Цената на енергоресурсите ще продължи да пораства, защото Европа е мощно подвластна от съветските доставки.

Според изследване, английските фамилии се притесняват, че скоро ще би трябвало да заплащат повече от 3000 английски лири годишно, с цел да отопляват домовете си.

Около 4% от газа, употребяван във Англия, е съветски полутечен газ. Пазарни анализатори настояват, че скокът на цените частично се дължи на несигурността, зародила по отношение на решението на държавното управление да забрани на съветски кораби да влизат в английските пристанища. Около 33 танкери с полутечен газ идват във Англия от Русия за година.

По мнението на специалисти, в случай че сегашните високи цени се запазят, то сметките за газ за милиони британци могат да надвишават £280 на месец. Това е над 3000 паунда на година.

Основателят на TheEnergyShop Джо Малиновски разяснява: " В взаимозависимост от това по какъв начин се развие обстановката в Украйна, цените на газа могат да отидат нагоре или надолу, което не може да се планува. "

" Ние не сме толкоз подвластни от съветския газ, колкото Европа, само че цените, които плащаме, са обвързани с европейските цени на газа. Можем единствено да се надяваме, че цените на газа на едро няма да се повишат доста. Всички други сюжети са неприятни или доста неприятни ", цитира отзиви на специалисти Daily Mail.

Цените на петрола през миналата седмица се повишиха за малко до $113 за барел, след което леко се намалиха. Това е най-високата цена от повече от седем години. Очаква се бензина и дизеловото гориво на бензиностанциите във Англия също да нарастнат.

Повишаващите се цени на петрола и газа са добра вест за Путин, защото Западът заплаща на Русия общо повече от 1 милиард $ дневно за горивата, които Русия доставя. Тази сума в бъдеще единствено ще нарства, защото Европа е мощно подвластна от доставките на енергоносители от Русия, написа още английското издание.
 Защо Европа не постанова наказания на вноса на енергоносители от Русия
Защо Европа не постанова наказания на вноса на енергоносители от Русия

Възможно е да бъдат въведени квоти за импорт на нефт и газ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР