Заради големия брой преференции, наличието на машинно гласуване и такова

...
Заради големия брой преференции, наличието на машинно гласуване и такова
Коментари Харесай

Преференциите и машинното гласуване могат да забавят резултатите от вота

Заради огромния брой преференции, съществуването на машинно гласоподаване и такова с хартиени бюлетини има реална възможност резултатите от вота да се забавят с дни. Това съобщи в ефира на представителят на Централната изборна комисия Димитър Димитров и добави, че чака да има " голямо напрежение, изключително в огромните региони " при броенето на бюлетините на изборите на 4 април. 

" Кандидатите са толкоз доста, че изчисленията дефинират, че би трябвало от всички протоколи да бъдат извлечени към 10 млн. цифри. Това е в действителност доста даже и за доста опитни хора, които работят със основаването на тези файлове. Те ще би трябвало да ги вкарат още веднъж на територията на ЦИК, с цел да могат да бъдат доказани и открити всички разлики и по-късно с позволение на ЦИК се дефинира кое е вярното число. Не мисля, че би трябвало да чакаме доста огромно закъснение, само че ще има доста напрежение там, където броят на мандатите е 10 или повече. Това прави цифрата на претендентите доста огромно ", уточни той.

Изборният ден на 4 април ще продължи от 7:00 часа до 20:00 часа, само че може да завърши по-късно. В София този път ще се употребява с изключение на зала " Арена Армеец "  и зала " Фестивална ", която в този момент е " Асикс ". От София област протоколите ще бъдат одобрявани в " Интер експо център ". Ще бъдат основани спомагателни места в пунктовете, с цел да става по-бързо процесът.

" Санитарните ограничения включват и това да има отдалеченост сред гласоподавателите. Разчитаме на локалните управляващи да обезпечат такива условия, тъй че да има съблюдаване на отдалеченост. Най-малко два пъти ще сменят маските си членовете на комисиите. На доста места локалните управляващи са решили да обезпечат личен химикал на гласоподавателите. Министерството на здравеопазването е написало избран протокол и е отговорно за това да има маски, дезинфектанти, ръкавици и други във всяка секция ", сподели още представителят на ЦИК. 

По думите му, не се знае какъв брой ще бъдат мобилните секции, тъй като регистрацията на тези гласоподаватели ще става 3 дни преди изборния ден – от 31 март до 2 април. Ще има трима членове на такава комисия и те ще бъдат със защитно облекло. Гласуването ще става на входа на помещението, където гласоподавателят ще има опцията да упражни своя глас, посочи той.

От през днешния ден стартира онлайн образованието на Районните изборни комисии, сподели Димитров. По думите му образованието на членовете на Секционни изборни секции ще бъде доста мъчно, защото няма по какъв начин то да се провежда присъствено поради Коронавирус обстановката. " Сегашните протоколи поради съществуването на машинно и хартиено гласоподаване, както и огромният брой на преференции изключително в огромните региони ще забави и малко процеса. Максимално се стремим да улесним този развой, само че няма по какъв начин той да бъде скъсен. В протокола на СИК би трябвало да има сбор преференции. Няма по какъв начин да се създадат без да се напишат числата ", добави представителят на ЦИК.

" Към момента би трябвало да имаме 100% имунизирани членове на комисиите. Не сме имали недоволства и известия за дефицит на ваксини или пропуснати членове във имунизацията ", добави той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР