Заради COVID пандемията е нарушен нормалният ритъм на ваксиниране срещу

...
Заради COVID пандемията е нарушен нормалният ритъм на ваксиниране срещу
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: В най-скоро време обхватът с ваксина срещу морбили ще достигне нормалните си нива

„ Заради Коронавирус пандемията е нарушен естественият темп на имунизиране против морбили и този проблем не е единствено в България, а във всички страни. Постепенно обаче нещата се връщат в естествения темп “. Това съобщи пред Нова телевизия общопрактикуващият доктор и зам.-председател на БЛС доктор Николай Брънзалов.

Неговите упования са в най-скоро време обсегът на имунизираните да стигне до естествените равнища за страната ни, а епидемиологична заплаха няма. 

„ Обхватът ще е задоволително огромен, с цел да няма проблеми ”, акцентира доктор Брънзалов.

„ Има колебаещи се родители, само че аз ги поучавам да влязат в интернет и да видят фотоси на деца с морбили и да решат желаят ли и на тяхното дете да се случи това “, сподели доктор Брънзалов.

„ Горе-долу на 1000 случая 1 от пациентите развива менингоенцефалит, а при 1 на 4000 случая се стига до едно съществено затруднение – паненцефалит, при който последствията са тежки и може да приключи с летален излаз. Неваксинирани деца, които се разболяват от морбили, подвигат температура 40 – 41 градуса, появява се фациес морбилоза - те имат доста характерен външен тип, лицето е цялото в популозни обриви сред 2 и 5 мм. Картината е тежка и стресираща, изключително за родителите. Не виждам за какво би трябвало да се двоумят тези хора – това е ваксинопредотвратимо заболяване. Един детски организъм при такава висока температура може да развие пневмония и всякаква друга зараза, това също е риск “, изясни лекарят.

Той напомни, че единствените незащитени са неимунизираните хора, а имунизациите през днешния ден са пречистени и не дават тежки странични реакции. Поставят се на възраст 13 месеца, а реваксинацията е на 12 години. 

Д-р Брънзалов добави, че неотдавна информацията за всяка ваксина се подава към НЗИС и се отразява в персоналното е-досие на пациента, което е доста значимо и съставлява доста облекчение и за пациента, и за лекарите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР