Заради блокирането на санкции за Русия и забуксувалия процес на

...
Заради блокирането на санкции за Русия и забуксувалия процес на
Коментари Харесай

Правото на вето в ЕС става остър проблем на външната политика

Заради блокирането на наказания за Русия и забуксувалия развой на разширение, в Европейски Съюз все по-често се приказва за промяна в гласуването на решенията. За смяна на договорите няма единодушие измежду множеството страни, по тази причина се прави опит за активиране на изключителни клаузи и прекосяване към гласоподаване с квалифицирано болшинство. Процесът е дълъг и сложен, само че откакто Европейска комисия и огромните страни - Германия, Франция и Италия, желаят анулация на единомислещото гласоподаване по основни политики на Европейски Съюз, въпрос на време е това да се случи.
Министрите по европейските въпроси, които се срещнаха в Брюксел в сряда, повдигнаха за следващ път тематиката за унищожаване или ограничение на правилото за единогласие по основни въпроси на Европейски Съюз като външна политика. " Аз съм оптимист, че е допустимо да се реализира прогрес по въпроса за гласуването с квалифицирано болшинство ", сподели немският министър Анна Люрман пред кореспонденти в понеделник преди срещата с нейните сътрудници.

Дебатът влезе в дневния ред, тъй като въпреки с единомислещо решение по тематики от компетенциите на страните, Европейски Съюз да показва обединен фронт, в това време забавя или стопира придвижването по други значими въпроси - от глобите против Русия до ставките на корпоративния налог. Унгария, да вземем за пример, предходната седмица еднолично блокира Европейски Съюз да призове докладчик на Организация на обединените нации за съветските нарушавания на човешките права. Мнозина също свързват промяната на вземането на решения с разширението на Европейски Съюз на изток, с цел да се включат нови членове като Украйна или Молдова, както и страните от Западните Балкани, стъпка за която още не всички са подготвени.

И въпреки, до съответни решения на този стадий да не се стигна, натискът за смяна на метода на гласоподаване от огромните западни страни, рано или късно ще доведат до промени. Да активираме преходните клаузи в договорите на Европейски Съюз Според източници от Брюксел страните от Европейски Съюз не са изключително стимулирани да последват апела на Европейския парламент от пролетта за привикване на конституционна спогодба за смяна на договорите на Европейски Съюз, изключително в несигурните времена в момена.
Реклама
В тази връзка министрите по европейските въпроси разглеждаха опцията за активиране на преходните клаузи на Европейски Съюз - механизъм, който разрешава на страните да преминат от гласоподаване с единогласие към гласоподаване с болшинство в Съвета, без да е належащо да трансформират договорите на Европейски Съюз . Според работен документ на Съвета, с който брюкселското издание на Политко разполага, " няколко делегации са отворени или желаят да обмислят потреблението на преходните клаузи ", само че " заради мощно политически сензитивния темперамент на този въпрос () демонстрират, че ще им би трябвало в допълнение време, с цел да отговорят. "

Отново съгласно документа Германия поддържа потреблението на преходни клаузи, до момента в който други страни като Франция, Дания, Швеция, Холандия и Италия одобряват концепцията за прекосяване към гласоподаване с квалифицирано болшинство, само че единствено по избрани въпроси на външната политика. В по-малка степен поддръжка се показва и от някои делегации по въпросите на данъчното облагане, енергийната политика и недискриминацията. Идеята е преходната уговорка за обща сигурност и защита да се ползва единствено за цивилен аспекти и да не бъде използвана за решения с военни или отбранителни последствия. Парагаф 22 Клаузите Passerelle (т.нар. преходни клаузи) са механизми за по-гъвкаво и бързо взимане на решения в Европейски Съюз, само че до момента не са употребявани. Заложени са като опция при основаването на Лисабонския контракт, въпреки някои от тях да бяха съгласувани още преди него. Най-често преходните клаузи се загатват като средство за заобикаляне на единодушието при решенията на Съвета, преминавайки към гласоподаване с квалифицирано болшинство.

Интересният миг, е че страните би трябвало да гласоподават единомислещо, с цел да задействат преходна уговорка и да отстранен правилото за единогласие. С други думи - страни като Гърция и Кипър, които се опасяват от наказания против корабната промишленост, биха могли да блокират сходна смяна в разпоредбите. Унгария, която желае анулация на енергийни наказания против Русия, също. Дипломати споделят, че пътят напред може да бъде посредством даване на гаранции или изключения (т.нар. " Opt-out " опция), тъй че техните съществени национални ползи да бъдат предпазени. Външната политика господства диалога Правилото за единогласие за всяко външнополитическо решение докара до удължени договаряния по въпроси като глобите против Русия. Унгария също употребява правото си на несъгласие, с цел да блокира даже видимо непротиворечиви външнополитически ходове, като апела на Европейски Съюз да назначи докладчик на Организация на обединените нации за съветските нарушавания на човешките права. А все още външнополитическата позиция на Европейски Съюз е от значимо значение за сигурността на района.

Германският канцлер Олаф Шолц в тирада за бъдещето на съюза през август приканва за огромно разширение на Европейски Съюз - само че единствено след обилни промени във действието на блока. Шолц застъпи тезата, че членовете на Европейски Съюз би трябвало да вземат повече решения с болшинство вместо с единогласие, което в предишното позволяваше на обособените страни да постановат несъгласие върху основни политики. Това не е първият път, когато той се застъпва за тази концепция.
Реклама
По време на визитата си в Киев дружно с водачите на Франция, Италия и Румъния през юни немският канцлер също прикани за промени в Европейски Съюз, с цел да се улесни приемането на нови членове: " Европейски Съюз би трябвало да модернизира своите структури и процеси на взимане на решения. Невинаги ще може да се реши всичко единомислещо, даже в случай че през днешния ден процедурата изисква това ", сподели канцлерът тогава.

Подобни позиции са заявявани и от, в това число в годишната си тирада за положението на Съюза, от френския президент Еманюел Макрон, а по-рано и от някогашният.
Свързани публикации Европейски Съюз ще се намеси и в медийния бранш, с цел да отбрани свободата в България и другите проблематични страни 17 септември 2022, 09:15 Г-7 одобри таван на цените на съветския нефт, Москва спря газа за Европа 3 септември 2022, 11:45 Бъдещето на Европейски Съюз през погледа на немския канцлер Олаф Шолц 1 септември 2022, 16:29 Европейски Съюз готви незабавни ограничения за ограничение на растящите цени на тока 30 август 2022, 16:33 Европейска комисия: Трябва да се постави завършек на условието за единогласие във външната политика 21 юни 2022, 13:27 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР