Заради безпрецедентния акт на съпротива и протест срещу войната в

...
Заради безпрецедентния акт на съпротива и протест срещу войната в
Коментари Харесай

До 10 години затвор грозят журналистката, която излезе с антивоенен плакат в ефир ВИДЕО

Заради невиждания акт на опозиция и митинг против войната в Украйна съветската журналистка Марина Овсянникова я грозят от 5 до 10 години затвор.

Редакторката на новините на съветския държавен " Първи канал " се появи онлайн в ефир с афиш против войната, след което беше задържана, а Кремъл назова проявата " безчинство ". Журналистката може да бъде подведена под отговорност според новия медиен закон в Русия, който не разрешава разпространението на вести, дискредитиращи въоръжените сили на Руската федерация, и планува от 5 до 15 години затвор.

Днес тя разяснява случая. В Туитър Овсянникова написа:

" Не знам какво ще се случи с мен. Моят юрист ми сподели, че може да получа сред 5 и 10 години затвор, съгласно Наказателния кодекс. Не скърбя, само че се нуждая от поддръжката ви.

Овсянникова - на 44 години, майка на две деца и редактор на новините в съветската държавна телевизия. По време на централната емисия, до момента в който водещата чете вест за глобите против Русия, Марина се появява зад нея с афиш с надпис: " Не на войната! Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Тук ви лъжат. " Следва бърза реакция от апаратната и на екрана се появяват други фрагменти, само че фрагментите обикалят целия свят.

Минути по-късно журналистката разгласява авансово записано обръщение, в което изяснява претекстовете си. Майка ѝ е рускиня, а татко ѝ - украинец. По думите ѝ това, което става в Украйна сега е закононарушение, а Русия е страна агресор.



" Отговорността за тази експанзия лежи на съвестта на един-единствен човек. Този човек е Владимир Путин. За страдание през последните години работих в Първи канал и се занимавах с кремълска агитация и в този момент доста ме е позор за това. Срам ме е, че позволявах да се приказват неистини от екрана на тв приемника и да зомбират руснаците ", споделя Овсянникова.
По-късно Марина е задържана и отведена в полицейското ръководство на квартал Останкино.

Сред първите реакции беше тази на украинския президент Володимир Зеленски.

" Благодарен съм на тези руснаци, които остават правилни на истината. Които се борят против дезинформацията и споделят нещата такива, каквито са. Искам да благодаря персонално на дамата, която влезе в студиото на Първи канал с афиш против войната. На тези, които не се опасяват да стачкуват. Трябва да продължавате да се борите, до момента в който страната ви не се затвори изцяло за света и не се трансформира в една огромна Северна Корея. Не пропускайте тази опция ", съобщи Зеленски.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР