Заподозреният генерирал фалшива новина за влакова катастрофа, при която уж

...
Заподозреният генерирал фалшива новина за влакова катастрофа, при която уж
Коментари Харесай

Мъж в Китай е задържан заради генериране фалшиви новини с помощта на ChatGPT

Заподозреният генерирал подправена вест за влакова злополука, при която " сякаш " починали девет души

Емил Василев преди 51 секунди 2 Сподели

Най-четени

IT НовиниМетоди Дамянов - 10:03 | 07.05.2023

Над 600 000 Android консуматори свалили троянски кон от Play Store

IT НовиниДаниел Десподов - 11:03 | 08.05.2023

Това е светият Граал или по какъв начин по този начин IT милиардерите повярваха в нуклеарния синтез

IT НовиниДаниел Десподов - 16:45 | 07.05.2023

„ Напишете си некролога “: Уорън Бъфет даде чудноват съвет на младите вложители

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Властите в северозападната провинция Гансу в Китай са задържали мъж, за който се твърди, че е употребявал ChatGPT за основаване на подправени вести и разпространяването им онлайн, заяви South China Morning Post. Това евентуално е първият случай в страната, в който е осъществено задържане, обвързвано с потреблението на чатбот с изкуствен интелект.

През последните няколко месеца известността на чатботовете с изкуствен интелект внезапно набъбна, а мнозина показаха угриженост по отношение на злоупотребата с технологията.

Китайският интернет регулатор също изрази угриженост по отношение на потреблението на технологията за основаване на deepfake-ове за клюка или онлайн измами. Той е въвел ограничения като „ ясно етикетиране “ на видеоклипове и фотоси, направени благодарение на технологията и пуснати в общественото пространство.

Изкуствен разсъдък за генериране на подправени вести

Според отчета на SCMP чиновниците на окръжно полицейско бюро са се натъкнали на подправена вест за локална влакова злополука, при която 9 души са изгубили живота си. При по-нататъшното следствие е открито, че публикацията е оповестена от над 20 акаунта в блог платформата Baijiahao, която Baidu ръководи.

Когато управляващите забелязали новината, тя е имала над 15 000 визити. Те наблюдавали произхода на историята до компания, благосъстоятелност на обвинения, която ръководи медийни платформи в Южен Китай. По време на обиск в дома на обвинения полицията разкрила компютър и го задържала.

Според признанието на мъжа, той е заобиколил инспекцията за повтаряне в платформата, като се е сдобил с няколко акаунта и е разгласил посредством тях. Той също по този начин признава, че е употребявал детайли от разнообразни сходни истории, с цел да основава разнообразни версии на една и съща история благодарение на ChatGPT и по-късно да ги качва в платформата.

ChatGPT не е директно наличен за потребителите в Китай, само че въпреки всичко може да бъде наличен за тези, които разполагат с благонадежден VPN. Предполагаемото закононарушение на този мъж може да му донесе 5 години затвор. Ако се смята за тежко закононарушение, присъдата може да бъде удължена до 10 години дружно с спомагателни санкции.

Западните платформи за обществени медии като Twitter и Фейсбук също вкараха някои ограничения за засичане и попречване на разпространяването на подправена информация, основана благодарение на изкуствен интелект. Досега това не е довело до никакви арести.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР