Заподозрени за предполагаемото убийство на саудитския журналист Джамал Кашоги са

...
Заподозрени за предполагаемото убийство на саудитския журналист Джамал Кашоги са
Коментари Харесай

Заподозрените за ликвидирането на Кашоги са свързани със саудитските служби и принц Салман

Заподозрени за хипотетичното ликвидиране на саудитския публицист Джамал Кашоги са свързани с разузнаването на Саудитска Арабия и с престолонаследника на арабската страна Мохамед бин Салман.

Това излиза наяве от публикации на американските вестници " Ню Йорк таймс " и " Вашингтон пост ".

" Ню Йорк таймс " написа, че Мохамед бин Салман има връзки с няколко души , които са обвинени от Турция, че са взели участие в ликвидирането на журналиста . Според вестника единият от тях е бил " честа компания " на принца, до момента в който другите двама са свързани с защитата на Мохамед бин Салман. Друг обвинен заема високопоставени позиции в саудитското вътрешно министерство и в региона на опазването на здравето.

 Саудитска Арабия обмисля да признае, че е умъртвила журналиста Кашоги?
Саудитска Арабия обмисля да признае, че е умъртвила журналиста Кашоги?

Кашоги е погубен от ренегати от разузнаването по време на разпит

" Вашингтон пост " написа, че Халид Алотаиби е в листата на Турция с 15 жители на Саудитска Арабия, които се допуска, че са забъркани в изгубването и ликвидирането на Кашоги . Три дни преди принц Салман да стартира обиколка в Съединени американски щати по-рано тази година, Алотаиби е дошъл във Вашингтон. Смята се, че е член на защитата на саудитския двор. Визитата му в Съединени американски щати съответствува с тази на принца.

Два пъти преди този момент Алотаиби е бил в Съединени американски щати едновременно с краля Салман и един от синовете му. Въпросният саудитски жител е един от 11 саудитци, които са включени в лист с лица, поддържащи връзки със саудитските служби.

Анкара се притеснява, че Кашоги е премахнат и разчленен в саудитското консулство на 2 октомври , когато посещава дипломатическата задача, с цел да си извади документи за подписване на брак с турската си избраница Хатидже Дженгиз. Журналистът пишеше за вестник " Вашингтон пост " и подлагаше на критика саудитския кралски двор.

Рияд изрично отхвърля да е обвързван със случая.

 Турция откри доказателство за убийството на Кашоги в саудитското консулство
Турция откри доказателство за убийството на Кашоги в саудитското консулство

Източникът не разкри детайлности за доказателството

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео обявиха, че Саудитска Арабия е оповестила, че не е виновна за изгубването на журналиста.

По-рано тази седмица т урските управляващи организираха 9-часово претършуване на консулството. Те също по този начин претърсват резиденцията на саудитския консул и дипломатически коли.

 Няма
Няма " самопризнание " от Саудитска Арабия за Кашоги, разгласи Турция

Казусът към момента остава безизходен

Появи се 11-минутен аудио запис с мъчения над саудитския публицист Джамал Кашоги, който изчезна безследно.

 Журналистът Кашоги оплете Анкара, Вашингтон и Рияд
Журналистът Кашоги оплете Анкара, Вашингтон и Рияд

Историята на Джамал Кашоги доста бързо ще спре да бъде персонална и ще се трансформира в политическа и ще се разпростре из Близкия изток, написа Мартин Табаков
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР