Започват ремонтните дейности по обновяването на камбанарията на храм Свети

...
Започват ремонтните дейности по обновяването на камбанарията на храм Свети
Коментари Харесай

Кметът на Ямбол дари заплатата си за ремонт на камбанария на храм

Започват ремонтните действия по обновяването на камбанарията на храм „ Свети Георги “ в квартал „ Каргон “, кметът на Ямбол Валентин Ревански подари заплата си за идеята, оповестиха от Общината.
 Община Ямбол
В околните дни стартират ремонтните действия по обновяването на вътрешната част на камбанарията на православен храм „ Свети Георги “, който се намира в най-стария ямболски квартал - „ Каргон “.

Парите за ремонта се събират посредством дарителска акция, която продължава и в този миг, с цел да се набират спомагателни средства и за довършителните действия по реконструкцията.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански се включи в благородното начинание и подари своята месечна заплата. „ Този храм е една от емблемите на Ямбол.
 Община Ямбол
Тази година се навършват 130 години от построяването на камбанарията и е хубаво, че ще успеем да я реконструираме “, сподели отец Стоян, който служи в храма. Той благодари на Община Ямбол за непрекъснатата поддръжка, както и на всички жители, дарили средства за ремонт на камбанарията.
 Община Ямбол
Според историци не храм „ Света Троица “, а църквата „ Свети Георги “ е най-старият православен храм в Ямбол, тъй като светецът боец е бил считан за покровител на ямболските бойци.
 Община Ямбол
В „ Свети Георги “ се съхраняват както мощи на светеца, по този начин и негова чудотворна икона. Църквата има и хубав иконостас, направен в края на 19 век от майстори, представители на Дебърската школа.

През вековете храмът е горял няколко пъти, само че постоянно е възстановяван от родолюбивите християни в града.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР