Започваме дигитализация на всички договори и данни в Агенция Пътна

...
Започваме дигитализация на всички договори и данни в Агенция Пътна
Коментари Харесай

МРРБ дигитализира всички договори и данни за инфраструктурата в АПИ

" Започваме цифровизация на всички контракти и данни в Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), съобщи зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Найденов на конгреси, отдадени на международния ден на Географските осведомителни системи (ГИС), проведени от Есри България и Географска информационна система Алианс. Информация за изявленията му беше публикувана от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). По думите на Найденов дигитализацията е нужна освен, с цел да се направи инвентаризация на всички пътища, мостове, защитни уреди, отвесна маркировка и други, само че и с цел да се улесни управлението при вземането на решения и като гаранция, че се изразходват транспарантно обществените средства.

Инвентаризацията на данните ще бъде употребена и в Стратегията за развиване на пътната инфраструктура до 2030-та година и програмата за нейното осъществяване.

" По този метод ще реализираме освен бистрота на обществените средства, които ще се разходват, само че и ще има доста по-голям надзор ", безапелационен е Николай Найденов. Според него за транспарантното разходване на обществените средствае належащо въвеждане на строително осведомително моделиране, зад което стоят географските осведомителни технологии.
 Информационно обслужване поема централизираната система за регистри
Информационно обслужване поема централизираната система за регистри

Целта на системата е да бъдат цифровизирани голям брой регистри в къси периоди

По думите му би трябвало да се влага в процеси по възстановяване на съществуващите пространствени данни в системата на районното развиване и, в това число и да се основат обединен адресен указател, хидрография, цифрови двойници на пътната и жп инфраструктура, детайлни цифрови модели на значими територии като крайбрежните дунавски и черноморски зони.

Работи се по въвеждане на геопортал и обединен указател на всички документи, свързани с устройственото обмисляне , както и на осведомителна система за капиталово планиране на база на географските осведомителни технологии. " Липсата на указател на всички актове, които се издават от администрациите по отношение на устройството на територията, води до многото скандални градежи ", посочи Найденов. Той изясни, че в случай че този указател е обществен, ще се знае още в допускането за направа на подробните устройствени проекти, кой, какво, къде и по какъв начин ще строи , а по този начин и гражданският и административният бранш, ще могат да упражняват надзор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР