Започваме да изтощаваме здравната система, преди да се е случил

...
Започваме да изтощаваме здравната система, преди да се е случил
Коментари Харесай

Въпрос на време е у нас да имаме коронавирус, прогнозира Кунчев

" Започваме да изтощаваме здравната система, преди да се е случил действителният проблем. Въпрос на време е и у нас да бъде регистриран случай на ковид. От самото начало споделяме, че никакви ограничения на граничен надзор не могат да спрат разпространяването, само че могат да понижат риска от солиден импорт и от вътрешно систематизиране ".

Това съобщи пред БНР доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор и зам.-председател на Кризисния щаб.

Според него една възможна зараза никога няма да доближи заболеваемостта, както при грипа, само че за сметка на това ще записва по-висока смъртност и то в избрани групи.

" Ако има нещо, по което коронавирусът да се разграничава от елементарния грип, е, че удря високите възрастови групи. При най-песимистичния вид ще имаме няколко десетки хиляди болни, само че смъртността ще се движи в границите от 15-18% при над 80-годишните, към 2% при хората в междинната възраст. Процентът ще е нулев при децата до 10 години. Смъртността при COVID-19 е надалеч по-оптимистична от другите два ковид, с които се срещахме преди 18 години - ТОРС и преди 10 години - SARS ", разясни Кунчев.

Той акцентира, че един човек заразява сред двама и трима души с ковид, до момента в който има надалеч по-всеобхватни болести като морбили да вземем за пример.

" Това е вирус, който познаваме от два месеца и има много неясноти към него. Това, което виждаме в Китай и в други страни, е, че пикът се реализира за месец и половина - два, след което стартира въздържание ", означи Кунчев.

По думите му нервността към това заболяване евентуално идва от обстоятелството, че първите случаи бяха регистрирани в Китай.

" Там гъстотата на популацията е голяма. Броят се хиляди наранени, 1000-2000 умряли. Но това, пренесено на мащаба на други страни, няма да наподобява толкоз ужасно ".

Той разясни, че няма причина за неуравновесеност.

" Изследваме огромен брой лица, изключително идващи от Италия. Скоро всеки, който желае, ще може да се изследва, тъй като доста лечебни заведения и лаборатории към този момент обявиха подготвеност да организират такива проучвания. Ние изследваме тези, които имат нараснал риск - проявена клинична картина, съчетана с посещаване на инфектирани региони и контакт със инфектирани хора ", съобщи Кунчев.

Д-р Ангел Кунчева удостовери, че на сухопътните граници следва слагането на термокамери. Там сега има 24-часови наряди на екипи на районните здравни инспекции, които мерят температурата с безконтактни термометри.

" На някои от местата ще продължим с безконтактните термометри. На някои от най-големите пунктове има 10 дейни трасета и няма по какъв начин при целия този поток да вършим инспекциите единствено с термокамери ", добави той. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР