Започвам отчета за третата семица с информация за обстановката в

...
Започвам отчета за третата семица с информация за обстановката в
Коментари Харесай

Терзиев: Над 30 екипа работиха, за да разчистят пораженията от снеговалежа

Започвам доклада за третата семица с информация за ситуацията в София. И тази събота и неделя над 30 екипа на Столичната община и сметопочистващите компании работиха без спиране, с цел да разчистят провалите във всички квартали на града след интензивния снеговалеж. От 26 ноември до 3 декември в Хан Богров са извозени и депонирани 758 тона клони и дървен материал. По време на интензивните снеговалежи, за три дни бяха получени близо пет пъти повече сигнали за паднали клони и дървета, в сравнение с за цялата предходна година, написа кметът на София Васил Терзиев

Централната градска част, главните транспортни коридори и трасета на градския превоз са почистени. Забавяне има в регион “Илинден ”. Приключва работата и в парковете в София. “Южен парк ” 3 и “Борисовата градина ” са обезопасени, извозването на клони там ще продължи и в идващите дни. Ето какво още свършихме с екипа ми през миналата семица.

Започна дълго чаканото уголемение на третата линия на метрото. Новата права ще минава през кв. “Слатина ” и ще стига до “Цариградско шосе ”. С нея се чака трафикът да бъде понижен с към 8 800 автомобила на ден, а качеството на въздуха в региона да се усъвършенства доста.

На 28-и бях посетител на награждаването на спечелилите от Националната стипендиантска стратегия “За дамите в науката ”, с цел да връча една от стипендиите на доктор Росица Паунова от Медицинския университет в Пловдив.

Назначих краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на общинското дружество “Столично дружество за отнасяне на боклуци ” (СПТО). Николай Савов поема ръководството, откакто предходната седмица се разделихме с досегашния шеф заради открити недобри управнически способи и практики.

Уличното осветяване в София беше тематика на срещата ми в сряда (29.11.) със Столичния инспекторат, представители на Дирекците “Аварийна помощ и предварителна защита ”, “Транспорт ” и изпълнителния шеф на “Улично осветяване ”. Възложих им да създадат информация за всички неработещи лампи и да сформират проект за деяние за по-добро осветяване в София. Обсъдихме по какъв начин да подобрим и системата за подаване и реагиране на сигнали за неработещи улични лампи.

Същия ден заместник-кметът в направление “Зелена система, екология и земеползване ” свика среща с краткотрайно изпълняващия длъжността шеф на “Екоравновесие ”, депутати, общински съветници,непревителствени организации, представители на БАБХ. Поводът - сигнали от жители и репортажи за неприятните условия за бестопанствените животни в общинската клиника и в един от приютите. Предстои посещаване в клиниката и приютите и разбор на активността на общинското дружество.

На 30 ноември показах пред Столичния общински съвет екипа от новите заместник-кметове на Столичната община и номинациите за останалите, на които им следва да бъдат назначени. Представих и доклад за активността на екипите на Столичната община и компаниите, ангажирани с почистването на София след снеговалежа.

По-късно същия ден бях посетител на четвъртото издание на премиите за положителна смяна и добротворчество - “Агент на смяната ” 2023.

На 1 декември денят ми стартира с още една гала - откриването на конгреса на Европейската федерация по гимнастика, на което София беше хазаин.

От петък влезе в действие нискоемисионната зона в така наречен дребен кръг на София, която не разрешава на коли от категориите M1 и N1 да минават през него до 29 февруари 2024 година

В петък желаех от всички компании, които вземат участие в почистването на града от клони и дървета, ежедневно да изготвят и предават отчети какво е свършено във всеки един регион на столицата. Ден по-късно се срещнах с дирекорите на “Аварийна помощ и предварителна защита ” и Столичния инспекторат, с цел да ме осведомят за графика на разчистване на клоните от улиците на града и периодите на осъществяването му.

Вечерта на 1 декември съблюдавах традицията и възпламених светлините на коледното дърво, което тази година е на друго място - новото пешеходно пространство в столицата — площад “Св. Александър Невски ”. През целия декември площадът от ул. “Г. С. Раковски ” към храмовете „ Света София “ и „ Св. Александър Невски “ ще заживее с празнични концерти, декорация и разнообразни интензивности за жителите и гостите на града.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР