Започва траснационално сътрудничество в басейна на р. Дунав по европейски

...
Започва траснационално сътрудничество в басейна на р. Дунав по европейски
Коментари Харесай

10 държави се обединяват в проект за река Дунав на стойност 3.7 млн. евро

Започва траснационално съдействие в басейна на р. Дунав по европейски план на стойност 3,67 млн.евро, наименуван "DANUBE FLOODPLAIN ", оповестиха от Басейнова дирекция "Дунавски регион " (БДДР) в Плевен, която е водещ сътрудник от българска страна.
Проектът цели понижаване на риска от наводнения посредством възобновяване на заливни равнини по река Дунав и притоците й. Работата ще продължи 30 месеца. Началната намира се е състояла в Букурещ, прецизираха от дирекцията.
Проектът се извършва с финансовата поддръжка на Програма за транснационално съдействие "Дунав 2014-2020 " и ще бъде сбъднат от 18 сътрудници и 4 асоциирани стратегически сътрудници от 10 страни от Дунавския речен басейн - Австрия, България, Хърватска, Чехия, Германия, Унгария, Словакия, Словения, Румъния и Сърбия.
Основната цел е да се усъвършенства трансграничната съгласуваност при ръководство на водите, както и да се проучат опциите и да се създаде обща методология за понижаване на риска от наводнения посредством потребление на различни ограничения за възобновяване на заливни зони, като по едно и също време с това се покачват и изгодите за запазване на биоразнообразието.
Изпълнението на дейностите ще допринесат за създаване на по-устойчива жива мрежа от водни екосистеми, която да обезпечи спомагателни преимущества за локалните хора и ще смекчи въздействията от разнообразни човешки действия в рисковите климатични събития. Проектът ще докара до по-добро познаване на интегрираното ръководство на водите в Дунавските страни.
На първата среща за започване на плана са взели участие и представители на БДДР - Плевен като са конкретизирани детайлите към нужните дейности през този и идващите шест месеца. На семинар заинтригуваните страни са получили основна информация за обезпечаване присъединяване на всички сътрудници и за правене на пътна карта/план за работата.
Състояла се е и първата среща на Управляващия комитет по плана, на която всички планови сътрудници и асоциирани стратегически сътрудници са показани на високо равнище за взимане на управнически решения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР