Започва отварянето на секциите в САЩ и Канада. Гласуването в

...
Започва отварянето на секциите в САЩ и Канада. Гласуването в
Коментари Харесай

ЦИК: В 23 секции в страната се гласува с хартиени бюлетини заради проблеми с машините

Започва отварянето на секциите в Съединени американски щати и Канада. Гласуването в Нова Зеландия и Австралия завърши и дойдоха първите резултати. Няма проблем с до момента признатите протоколи. Това заяви на брифинг Цветозар Томов - представител на ЦИК.

Той уточни, че главният проблем отвън страната беше в отсъствието на членове на СИК, защото е имало много заболели хора. Другият проблем е, че назначените хора по предложение на политически партии не се явяват на работните си места в изборния ден и това основава усложнение на ЦИК.

Томов добави, че се чака напрежението да се увеличи след няколко часа, когато стартира да завършва изборния ден в Турция, а по-късно в Средна и Западна Европа. Това е най-критичният интервал на обработката на изборните резултати, добави Цветозар Томов.

Говорителят на ЦИК Росица Матева заяви, че към 13:30 ч. са постъпили 6 тъжби в ЦИК - две са за нарушавания в работата на СИК, а другите са свързани с предизборна пропаганда и социологически изследвания. Постъпили са и 35 сигнала, те се обработват от членовете на ЦИК. 17 от тях са за пропаганда в обществените мрежи, само че ЦИК не ги преглежда.

Избирателната интензивност към 11:00 часа е 8,89%. Още 2 машини са отказали и в Златица и Търговище ще се гласоподава с хартиени бюлетини. Общо секциите, в които се прекрати машинното гласоподаване и се мина на гласоподаване с хартиени бюлетини са 23, посочи Матева.

Има три случая - в Кюстендил, Стара Загора и Пловдив, където са разменени машини в СИК със прилежащи секции. Но гласуването там ще продължи, след което СИК ще сформират протоколи в резултат на броене на разписките, защото информацията от флашпаметите няма да бъде допустимо, прибавиха от ЦИК.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР