Започва кампания за събиране на средства за позлатяване на кубетата

...
Започва кампания за събиране на средства за позлатяване на кубетата
Коментари Харесай

Събраха парите за храма в с. Драганово, областният управител проф. Мария Нейкова посочи следващата голяма цел

Започва акция за събиране на средства за позлатяване на кубетата на църквата " Св.св. Кирил и Методий " в Бургас

Средствата, които са нужни за построяването на православния храм в с. Драганово бяха събрани след благотворителния концерт в Конгресния център на Бургас. 

Сумата, която бе получена за идеята нощес бе 43 хил.лева, които се прибавят към 40-те хил.лева от дарителската акция през декември 2022 година и с това се обезпечава строителството на църквата в бургаското село.

Инициативата е на регионалния шеф проф. Мария Нейкова и църковното настоятелство. Надеждите са Божията обител да бъде осветена точно на Голяма Богородица – 15 август.

Концертът нощес събра над 350 души в огромната зала на Конгресния център. Сред формалните посетители бяха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, кметовете на Поморие - Иван Алексиев, Приморско - Димитър Германов, Камено - Жельо Вардунски, Малко Търново - Илиян Янчев, ръководителят на Общински съвет Бургас проф. Севдалина Турманова, ръководителят на Общински съвет Созопол Георги Пинелов, шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи в Бургас старши комисар Калоян Калоянов, окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, зам.-апелативният прокурор Йовита Григорова, бургаското духовенство отпред с Йеротей Агатополски, викарий на Сливенската митрополия, шефът на КОЦ Бургас проф. доктор Христо Бозов, шефът на Българския енергиен холдинг Веселина Канатова-Бучкова, Зам.-министърът на опазването на здравето Катя Искова и съветниците на министъра на опазването на здравето, академични преподаватели, ротарианската общественост, предприемачи и общественици.
 Кметът на Поморие Иван Алексиев поздравява проф. Мария Нейкова 
Построяването на Божията обител е знаково, тъй като в Драганово има джамия, само че не и черква, която е разрушена през 40-те години на предишния век. По плана се работи от години, а измежду главните мотори са зам.-апелативният прокурор Йовита Григорова, арх. Гугучкова, която подари плана за храма и десетки хора с огромни сърца.

Областният шеф описа по какъв начин на 15 август 2022 година при нея е пристигнал кметът на Драганово Исмет Реджеб, дружно с църковното настоятелство, с цел да я запознае с идеята за създаване на православен храм в селото.

„ Решихме, че би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да има православен храм в Бургас. Благодарение на надарените деца от НУМСИ „ Проф. Панчо Владигеров “, които изнесоха концерт в Областна администрация през декември 2022 година събрахме над 40 хил.лева “, сподели проф. Мария Нейкова.
 Кметът на Камено Жельо Вардунски   Кметът на Приморско доктор Димитър Германов също бе измежду гостите   Старши комисар Калоян Калоянов, шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи в Бургас в диалог с шеф на Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията в Бургас комисар Николай Николаев
На сцената излязоха обичаната Тони Димитрова, хитовата група Дежа Вю, дует „ Бургас “, Василена Чернаева и други.

„ Благодаря на всеки един от вас, тъй като аз подарих сърцето си на тази идея. Виждам, че това направихте и вие. Със събраната сума ще приключим с храма в село Драганово. Следващата ни идея е позлатяване кубетата на катедралния храм „ Св.св. Кирил и Методий “ в Бургас, откакто несъмнено получим поддръжка от Министерството на културата “, анонсира губернаторът на Бургас.

„ Тази вечер ме накарахте да съм горделив, че съм българин и да скърбя, че не съм бургазлия. Не знам по кое време ще стане физическият храм, само че вие сте създали нещо по-важно – построили сте храма в сърцата си “, сподели вицепремиерът Иван Демерджиев.

Вижте по какъв начин регионалният шеф проф. Мария Нейкова и вицепремиерът Иван Демерджиев пеят с Тони Димитрова:



 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР