Започва интересна седмица в Уестминстър, където парламентът има една седмица

...
Започва интересна седмица в Уестминстър, където парламентът има една седмица
Коментари Харесай

Сега или никога - 7 дни да бъде спрян Брекзит без сделка

Започва забавна седмица в Уестминстър, където Народното събрание има една седмица да измисли по какъв начин да предотврати безредния Брекзит на 31 октомври, съвсем обезпечен от премиера Борис Джонсън.

Миналата седмица Джонсън получи позволение от кралицата паузата сред остарялата и новата сесия на Народното събрание да бъде доста по-дълга от нормалните седмица или две. Вместо това почивката ще бъде цели пет седмици до 14 октомври – което значи, че недоволните от вероятността за Брекзит без договорка депутати имат идните седем дни да го предотвратят посредством закон или избор на съмнение, който да събори кабинета на Джонсън.

Вторият вид може би е тъкмо това, което министър председателят желае и което ще подсигурява напускането на Европейски Съюз без договорка.

Междувременно Борис Джонсън е подготвен да жертва така и така нежното си парламентарно болшинство (от 1 депутат) и да изключи от партията торите, които не се подчинят на нарежданията на управлението и гласоподават срещу Брекзит без договорка. Ироничното е, че самият той е дал своя вот два пъти срещу договорката за Брекзит на предшественичката си Тереза Мей.

" Това е удивително, освен тъй като в Уестминстър протести има постоянно и депутатите имат право да показват неодобрение по този начин, като ги санкционират единствено с плесване през ръцете или намусване в салона за чай ", разяснява Лора Кюнсберг от Би Би Си. На процедура това ще изправи страната пред предварителни избори, защото той няма да може да ръководи – само че многочислени източници през последните седмици настояват, че даже да има избори, те ще бъдат планувани за след 31 октомври.

Това ще събори Джонсън от поста министър председател към този момент, само че ще прочисти партията от враждебните към него депутати и да стартира акция с проява по какъв начин е удържал на обещанието си.

Джонсън показва неотстъпчивост и като анулира срещата си с консерватори, които обаче са срещу Брекзит без договорка, които желаеха да обсъдят с него по какъв начин партията да продължи напред. Сред тях бе някогашният финансов министър Филип Хамънд, който по-късно разяснява заканите за изключване на несъгласни депутати с думите: " Ако е правилно, това е смайващо двуличие: осем членове на настоящия кабинет към този момент са пренебрегнали партийните нареждания тази година. Аз желая да спазя обещанията ни от 2017 година за " лек и организиран " излаз и " надълбоко и особено партньорство " с Европейски Съюз. А не недемократичната липса на договорка ".

 Сега или в никакъв случай - 7 дни да бъде спрян Брекзит без договорка
© Simon Dawson, REUTERS

" Обичайно върви огромно ухажване, другари в кабинета звънят и споделят " Хайде де, поддържа правиетлството, дай им още малко време. " Сега няма нищо такова. Обичайната активност я няма. Струва ми се, че напряко тласката хората да гласоподават срещу държавното управление, тъй като, почтено казано, тактиката им е тази седмица да изгубят и да тръгнат към предварителни избори, откакто са премахнали тези от нас, които не са срещу Брекзит, не са срещу напускането на Европейски Съюз, само че считаме, че това би трябвало да се случи със договорка ", разяснява някогашният правосъден министър Дейвид Гоук.

Вчера група английски депутати популяризира собствен план за закон, с който се предлага отсрочване на Брекзит до 31 януари 2020 година Но двама водещи английски политически публицисти оповестиха, че министър председателят е подготвен в сряда да разгласи предварителни избори на 14 октомври. Повече за този вид четете тук.

Ето какво следва в идните дни.

Днес

Депутатите се връщат от лятната си отмора в Камарата на представителите в 13:30 локално време. Вероятно (но не сигурно) ще има обръщения на министрите.

Депутатите, които са срещу Брекзит без договорка, може да изискат ексклузивен спор – в случай че ръководителят Джон Бъркоу позволи това, дебатът може да се случи през днешния ден или на следващия ден. Това е първата стъпка от предотвратяването на Брекзит без договорка. Като втора стъпка, Бъркоу ще би трябвало да позволи депутатите да поемат контрола над дневния ред на дебата – това решение също ще би трябвало да бъде подложено на гласоподаване.

Сряда, 4 септември

На доктрина държавното управление би трябвало да показа доклад за разноските си. Но в случай че депутатите поемат контрола, те могат да дефинират деня за приемане на закон, който да забрани Брекзит без договорка на 31 октомври. Възможно е той да бъде признат в рамките дневно, само че държавното управление евентуално ще опита да попречи на това.

Четвъртък, 5 септември

Ако законът за прекъсване на Брекзит без договорка е към този момент признат от долната камара, той ще иде в Камарата на лордовете, която също би трябвало да го утвърди, с цел да може той да влезе в действие. Възможно е там преднамерено дебатите да бъдат забавени по този начин, че процедурното време за гласоподаване да изчете.

Петък, 6 септември

Няма съвещание на Народното събрание.

Седмицата 9 – 12 септември

Не се знае в кой ден тъкмо Народното събрание ще бъде разхлабен, само че ще бъде в границите на тази седмица. Ако законът срещу Брекзит без договорка не е минал през двете камари и през утвърждението на кралицата преди този момент, той няма да влезе в действие и процедурата няма да продължи през октомври.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (685)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР