Започва идентификация на насажденията от маслодайна роза в страната. Това

...
Започва идентификация на насажденията от маслодайна роза в страната. Това
Коментари Харесай

Започва идентификация на площите с насаждения от маслодайна роза в страната

Започва идентификация на насажденията от маслодайна роза в страната. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са назначени комисии, включващи представители на Изпълнителната организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Института по розата и етерично маслените култури, както и чиновници от съответната Областна дирекция „ Земеделие “.

МЗХГ организира онлайн Консултативен съвет по маслодайна роза

Идентификацията се прави във фенофаза „ разцвет “, при започване на акцията по розобера. Тя е според Закона за маслодайната роза, обнародван в Държавен вестник на 31 януари 2020 година

Проверките на място са детайлни. Те се правят в наличието на притежателя на насажденията или на негов представител.

Основната цел е да се откри типът на насажденията, какъв брой от площите са засадени с Rosa damascena и какъв брой с Rosa alba и да се резервира качеството на българското масло.

Идентификацията започва от Южна България и ще продължи доникъде на месец юни.

Насажденията от маслодайна роза се основават от сертифициран посадъчен материал, който би трябвало да дава отговор на условията на Закона за посевния и посадъчния материал. При развъждането им се ползват положителни аграрни практики, съобразени с биологичните условия за двата типа рози.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР