Започва делото за 55 милиона франка, в което подсъдими са

...
Започва делото за 55 милиона франка, в което подсъдими са
Коментари Харесай

Credit Suisse е обвинена в пране на пари на българската наркомафия

Започва делото за 55 милиона франка, в което подсъдими са двама швейцарски и двама български жители.

 
Швейцарски федерален прокурор съобщи, че българската наркомафия е подала към 55 милиона франка в Credit Suisse (CS), заяви SonntagsZeitung. В тази връзка швейцарската страна предяви иск за над 42 милиона франка (40 милиона евро) като обезщетение от Credit Suisse Group AG. Искът е резултат от 14-годишно следствие на банката да предотврати прането на пари от българска нарко група. Делото стартира след седмица, съгласно обвиняването прането е осъществявано сред 2004 и 2007 година Освен това банката е застрашена и от оптималната санкция от 5 милиона франка. 
 
Федералният углавен съд на Швейцария разказа обвиняванията в документ от 500 страници, в който се твърди, че банката страда от „ съществени организационни дефекти “ в предотвратяването на прането на пари, написа SonntagsZeitung.
 
Швейцарският федерален прокурор твърди, че българската наркомафия, водена от някогашен герой, е подала към 55 милиона франка в Credit Suisse. Голяма част от тях са били доставени в куфари, цялостни с разопаковани банкноти. Федералният прокурор проверява някогашна служителка на Credit Suisse за ролята й в аферата, някогашен чиновник на банка Julius Baer и двама български жители, свързани с престъпната формация. Имена не се оповестяват. 
 
Банката декларира, че „ отхвърля като безпочвени всички обвинявания по този въпрос и е уверена, че някогашната й служителка е почтена “ и добавя, че "ще се пази пламенно в съда. "
 
  "В следствия интервал банковата загадка беше към момента непоклатима и бяха задоволителни елементарни пояснения, с цел да бъде открит  паричен депозит ", припомня изданието. „ Клиентът не желае да оставя никакви следи “, рапортува да вземем за пример чиновник на банката за откриването на депозит от 500 000 евро. CS е запазила наркодилърите като клиенти макар две убийства, свързани с  бандата, за които в България  по това време се появяват медийни известия.  Федералният прокурор упреква CS за неуспех в контрола на всички равнища.
 
Въпросното следствие е последният удар за изпадналата в усложнение банка, която неотдавна разгласи, че ще отдели спомагателни 500 милиона франка тази година за правосъдни разногласия. Банката претърпя огромни загуби, свързани с колапса на Archegos Capital Management и Greensill Capital. 
 
 

 
Източник: segabg.com
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР