Започнали сме разговори да се намери форматът, в който да

...
Започнали сме разговори да се намери форматът, в който да
Коментари Харесай

Ръководството на БНР обмисля промяна във формата на Политически некоректно

" Започнали сме диалози да се откри форматът, в който да участва различна позиция във всяко едно от изданията на предаването " Политически неточно " и се надявам в най-скоро време да има забележими резултати ", сподели пред медийния съвет Митев.

През летните месеци предаването ще излезе в отмора, което ще ни даде опция да помислим по какъв начин ще наподобява то при завръщането си през есента в ефир, сподели Митев. Той добави, че диалозите за новия формат на предаването се водят и с неговите водещи Петър Волгин и Силвия Великова. Каквито и промени да бъдат направени, те ще бъдат съгласно водещите, а не макар тяхната воля, сподели Митев, представен от Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че радиото е получило писмо от Съвет за електронни медии по отношение на фокусиран мониторинг на " Политически неточно ", както и че Комисията по журналистическа нравственос също се " занимава с това предаване в няколко проблема ".

Според Милен Митев, екипът на радиото регистрира всяко едно мнение, което стига до него, както от способени органи, по този начин и от жители и слушатели. " До момента ние нямаме умозаключение за осъществено нарушаване на закона във връзка с това предаване. Учудващо, само че нямаме и нито едно искане за право на отговор, обвързвано със наличието на това предаване ", сподели той.

" Аз не намирам причина за това предаването на Петър Волгин да бъде преформатирано, реформирано или аудиторията на радиото да се лиши от него. Защото ролята на публичната медия е да отразява настройките на обществото ", разяснява по време на днешното съвещание на Съвет за електронни медии ръководителят на медийния регулатор Соня Момчилова.

Снимка: БТА

На собствен ред членът на Съвет за електронни медии Симона Велева попита каква е формалната позиция за предаването на генералния шеф на БНР като управническо тяло, Милен Митев разяснява, че " Политически неточно " има своето място в цялостната програмна скица на БНР.

" Има своето място в публичния живот. Самият факт, че генерира толкоз доста полемики, ни демонстрира, че сме прави ", добави той.

Милен Митев уточни, че за него остава въпросът за плурализма и в други излъчвания на радиото, които не генерират чак такова внимание върху себе си.

" Въпросите по отношение на плурализма може би могат да се отнесат по отношение на доста излъчвания, защото когато имаме един посетител, той нормално пази някаква теза. Често пъти в едно предаване е доста мъчно да се намерят задоволителен брой посетители или такава класификация на предаването, която да обезпечи в действителност несъгласия на мненията, защото ние нямаме практиката да каним по няколко посетители по едно и също време в студиото, с изключение на по време на предизборните дебати ", сподели той.

По думите му, приложените ограничения по отношение на " Политически неточно " следва да бъдат използвани за всички останали излъчвания . " Няма по какъв начин да имаме двоен стандарт ", добави той.

По време на представянето на доклада бе коментирана тезата на Пролет Велкова, член на Съвет за електронни медии, изразена предходната седмица пред парламентарната комисия по културата и медиите. Тогава тя сподели, че в предаването на Волгин " има смущаващо наличие ".

" Най-смущаващото е точно това отрицателно внимание, което концентрира предаването и съответният водещ върху себе си. От това, считам, не печели никой, с изключение на, може би, той самият, защото това му прави реклама, каквато той самичък не би могъл да си направи в никакъв случай ", сподели Милен Митев. Той уточни, че упоритостта на БНР е на първо място да се съблюдава закона и да се дава на аудиторията наличие, което тя желае да слуша.

Снимка: БТА

Отчетът на БНР за интервала от ноември 2022 година до април 2023 година бе признат от Съвета за електронни медии с три гласа " за " и два гласа " срещу ".

Симона Велева, която не одобри доклада дружно с Пролет Велкова, разяснява, че не приема отчета, защото не е изпълнено задължението за показване на задоволително добре необорим финансов доклад на БНР, " изключително поради митингите и всички причини за недофинансиране ". Велкова изясни за какво е гласувала срещу регистрираното от Милен Митев - аргументът й е точно предаването с водещ Петър Волгин. 

" Управителният съвет и генералният шеф на БНР не са се съобразили с рекомендацията, отправена от Съвет за електронни медии, а точно - да съблюдават спазването на плурализъм в предаването " Политически неточно ", сподели тя в своята обосновка.

Симона Велева пък разкритикува шефа на БНР по финансови въпроси, свързани с публични поръчки.

" Наложи се да вляза в портала за публичните поръчки. Искам да ви попитам - даден е близо един милион за компютри и периферна техника за потребностите на БНР, само че има някои съответни поръчки, които мен персонално ме смущават и желая да ми отговорите съответно защо са дадени ", разяснява Велева. Тя цитира искане на индикативни ценови оферти, съгласно които БНР би платило 6600 лева за 100 броя фризбита, 17 000 лева за екокубче, 25 000 лева за дъждобрани и 260 000 лева за визитки.

" Нито имаме такива потребности, нито имаме такива средства. Именно заради тази причина, когато получихме тези индикативни ценови оферти, върнах спецификацията назад в комерсиална дирекция за промяна на бройките и на продуктите ", разяснява Милен Митев. Той уточни, че съгласно личната оценка на радиото за прогнозната стойност на тази поръчка в период от две години е не повече от 200 000 лева " А сме получили индикативна цена от над 800 000 лева, мисля, че беше ", разяснява той. Генералният шеф на публичното радио добави, че по това искане са получени две индикативни ценови оферти, които обаче са били сходни.

" Сега ще пуснем тази поръчка с прогнозната стойност, която ние намираме за естествена, стимулирана с цени по каталози, които са свободно налични, а не с индикативните ценови оферти, които са явно недобросъвестно подадени ", сподели още Милен Митев.

Отчетът пък бе признат с поддръжката на ръководителя на Съвет за електронни медии Соня Момчилова, Галина Георгиева и Габриела Наплатанова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР