Започнаха редовните археологически проучвания на Селищна могила Юнаците“, съобщават от

...
Започнаха редовните археологически проучвания на Селищна могила Юнаците“, съобщават от
Коментари Харесай

Започнаха археологическите проучвания на Селищна могила „Юнаците“

Започнаха постоянните археологически изследвания на Селищна могила „ Юнаците “, оповестяват от Регионалния исторически музей в Пазарджик. За поредна година те са разграничени на два стадия. През първия стадий разкопките се реализират с финансовата поддръжка на Фондация „ Балканско завещание “ и съдействието на Регионален исторически музей – Пазарджик. От 2013 година до момента Фондацията организира полева археологическа школа на Селищна могила „ Юнаците “ за студенти и доброволци от целия свят.

През 2023 година в полевата школа вземат присъединяване 17 души, най-вече студенти по археология и антропология – от Съединени американски щати, Австралия, Словения и Швейцария, под управлението на доцент доктор Камен Бояджиев от НАИМ – Българска академия на науките и петима супервайзери от България, Канада и Англия. Участниците ще имат опция да се допрян до работата на археолозите, изследвайки населено място от каменно-медната ера (от края на V хиляди прочие Хр.). Школата ще продължи четири седмици, до 18 август.

След приключването на полевата школа екипът на доцент Бояджиев ще продължи изследването на могилата за още четири седмици с финансиране от Министерство на културата. Регионален исторически музей – Пазарджик за поредна година печели план за финансова поддръжка, тази година той е на стойност от 59 500 лева
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР