Започнаха разговорите с ГЕРБ за явяването на изборите.“Това каза лидерът

...
Започнаха разговорите с ГЕРБ за явяването на изборите.“Това каза лидерът
Коментари Харесай

СДС: Ще водим разговори с ГЕРБ и с други формации

„ Започнаха диалозите с ГЕРБ за явяването на изборите. “

Това сподели водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов в изявление за предаването „ Денят стартира " по Българска национална телевизия.

„ Ние организирахме нашия народен конгрес, който взема решения за явяването на парламентарни избори, по този начин е по правилник. Той даде мандат на ръководителя да се водят договаряния. Обединени към решението за продължение на диалозите с ГЕРБ за взаимно явяване бяхме съвсем всички. Има нюанси в договарянията, които предстоят, само че аз се надявам, че ще намерим правилния отговор и ще бъдем дружно още веднъж на тези избори “, съобщи той.

„ Евроизборите, локалните избори и парламентарните избори демонстрираха, че двете партии, които се съюзиха на идеологическа основа и за които европейската и пронатовската ориентировка на България, са най-важното нещо могат да бъдат още веднъж дружно.

Един се въздържа и неговите причини бяха, че би било добре да търсим диалози с други обединения в дясно. Да, може да се водят диалози, само че би било редно първо да приключим диалозите с нашите съдружни сътрудници и тогава да търсим други варианти, в случай че примерно тази не се състои, само че аз имам вяра, че ще намерим общ език. Две са обсъжданите варианти – патриотично-консервативния блок и „ Демократична България “, само че с тях на европейските избори не успяхме да реализираме единодушие “, уточни Христов.

„ Ние направихме нелош резултат. Имаме капацитет още от 10 000 – 15 000 гласа, само че даже с него това не е задоволително да прескочим бариерата. Ние по-скоро ще бъдем рационални, в сравнение с прочувствени. Искаме нито един десен глас да не бъде изгубен и при всички положения ще намерим формула за съдружно явяване, с цел да не бъдат изгубени тези гласове “, добави той.

На въпрос ще желаят ли повече места в листите, Христов уточни: „ Много общо е да се каже повече места. При всички положения ние няма да желаяме повече то това, което бихме могли да допринесем “.

„ Видя се какъв е нашият принос на тези избори. Няма непренаредена листа в обединението ГЕРБ-СДС. Преференциите, които бяха употребени в тази групировка, бяха над 50%. На първо място бяхме по преференции, тъй че непокътнато място няма. Това е едно благородно съревнование. Съюз на демократичните сили несъмнено е в малко по-деликатна обстановка от позиция на огромния съдружен сътрудник, тъй като ние нямаме съсредоточен избор. Ние имаме избор в цялата страна, само че той с дребни изключения не дава опция да съберем по-голям избор от нашите съдружни сътрудници, от тази позиция ще приказваме за по-предни места. За водачи на персонални също следва да се приказва с сътрудниците “, съобщи Христов.

„ Самият факт, че симпатизантите ни гласоподаваха на тези избори значи, че това е едно съвсем единно мнение на актива на Съюз на демократичните сили, а гласовете, които получихме – към 35 000 преференции, или към 70 000 гласа, значи, че тази коалиция беше утвърдена. Да, ние не сме взели участие в ръководството с ГЕРБ в последните 4 години, само че в действителност обединението е на идейна, на идеологическа основа и от тази позиция нямаме проблеми с нашите членове и симпатизанти “, добави той.

Съюз на демократичните сили биха могли да бъдат медиатор сред ГЕРБ и останалите партии в Народното събрание. Румен Христов вижда президента Румен Радев като претендентът за втори мандат, само че един обединител на нацията би трябвало да прави това или не – го оставя на неговата съвест. Oт обединението ГЕРБ-СДС към момента не са коментирали кого да излъчат за президент, само че в случай че нещата потръгнат, ще бъдат дружно и на президентските избори, сподели още водачът на " сините ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР