Започнаха преговорите между ПП, ДБ, ИТН и БСП в сектор

...
Започнаха преговорите между ПП, ДБ, ИТН и БСП в сектор
Коментари Харесай

Преговорите за транспорта: По-високи тол такси, одит на качеството на пътищата, нови скоростни жп линии |

Започнаха договарянията сред Политическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия в бранш превоз.

Четирите партии вършат опит да стигнат до съдружно съглашение за държавно управление.

От Българска социалистическа партия желаеха напълно нов Закон за придвижване по пътищата. Във връзка с нещастието на автомагистрала Струма от левицата настояха за повсеместен одит на пътищата, маркировката и сигнализацията по всички съществени пътни артерии.

Агенция " Пътна инфраструктура " да премине към министерството на превоза, оферират още от Българска социалистическа партия. От партията упорстват и да има обединен надзорен орган на пътя.

Независим одитиращ орган на инфраструктурните планове е друго предложение на алените, показано от автомобилния играч Крум Дончев, който е в преговорния екип.

Борислав Гуцанов настоя за морска тактика на България.

" Преди 20-25 година бяхме съизмиреми с Констанца 175 000 работни места в румънския порт, ние редуцираме. Трябва да имаме тактика за развиване на пристанищните мощности. Пристанище под Максуда може да се направи, има план и не е обикновено да не се развива. Може да се стартира законодателна самодейност за комфортен байрак. Във Варна да се трансферира ИА Морска администрация, както ИА Рибарство и аквакултури мина в Бургас ", уточни Гуцанов.

Според него бъдещата автомагистрала Черно море би трябвало да е автомагистрала север-юг и да свързва Истанбул-Бургас-Варна-Констанца.

Георги Свиленски също от Българска социалистическа партия предложи закупуването на нови мотрисни и хибридни влакове, както и на 150 пътнически вагона за възстановяване на качеството на железопътната услуга.  Той обърна внимание и на нуждата от основаване на национална транспортна скица, която да спомага за развиването както на жп превоза, по този начин и на автобусните превозвачи.

Представителят на Има Такъв Народ на договарянията Гроздан Караджов се разгласи за високоскоростно трасе от Видин към Гърция, което да поеме упования огромен трафик на товари от пристанище Солун през идващите години.

Пламен Данаилов от партията на Слави Трифонов изиска проверка на концесионния контракт на Летище София, който съгласно него не се извършва. Той се разгласи и за налагане на наказания на сдружението, което стопанисва инфраструктурата. Данаилов уточни и че неизползвани вероятности имат и аерогарите в Стара Загора, Пловдив и Русе.

От Демократична България се оповестиха за дотъкмяване на строителството на започнатите автомагистрали - " Струма " в Кресненското дефиле и " Хемус ".

Това обаче трябвало да стане без порочната процедура за инхаус възлагане и с почтено извършени публични поръчки. Демократична България уточни и че тол системата осъществя минимални доходи. Затова трябвало да има преизчисление на таксите и да се събират повече пари от директния трафик. Демократите считат и че у нас би трябвало да се вкара системата " сингъл билет ", сплотяваща разнообразни типове превоз.

Изненадващо Демократична България се разгласи за отсрочване на либерализацията на железопътния превоз тъй че БДЖ да остане монополист. Според представител на обединяването това се налагало, защото компанията не била реформирана, а в нея работели доста хора, които можели да изгубят прехраната си, в случай че на пазара навлязат частни жп превозвачи.

От Продължаваме промяната се оповестиха за изграждане на спомагателни мостове на река Дунав на местата където в този момент има фериботи, вкючително на втори мост наоколо до съществуващия Русе-Гюргево, както и прокопаването на три тунела под Стара планина - под Петрохан, под Шипка и в източна посока. От групировката на Кирил Петков и Асен Василев оферират и обсега на тол системата да бъде раширен върху цялата първокласна и второкласна пътна мрежа.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР