Започна строителството на водопровода, който ще свързва Мало Бучино с

...
Започна строителството на водопровода, който ще свързва Мало Бучино с
Коментари Харесай

27 млн. лв. ще струва водопроводът между Мало Бучино и Перник

Започна строителството на водопровода, който ще свързва Мало Бучино с Перник. Той е част от избавителния проект за града, който е на воден режим. Новият тръбопровод ще бъде подготвен до 40 дни, като от Община Перник твърдят, че дотогова ще може да се черпи питейна вода от язовир " Студена ".

 © БГНЕС
На място към този момент работят шест екипа на държавната компания " Монтажи ", чака се към тях да се причислят частни компании, откакто в понеделник министерството на стопанската система разгласява повече информация за плана на формалната си страница.
Емил Караниколов, министър на стопанската система: Тръбите, както виждате, стартират да се доставят, чакаме 130 тира от Испания, започваме графика от два тира дневно до пет тира дневно, до няколко дни. Срокът за доставка на тръбите е сред 23 и 25 дни.
Компанията снабдител е определена сред шест предложения. Общата стойност на новия тръбопровод се чака да бъде 27 млн. лева като 1 милион е оскъпяване от в началото плануваната стойност.

Според плановете на Община Перник от язовир " Студена " може да се черпи вода до април, без да се постанова по-строг режим.
Станислав Владимиров, кмет на Перник: В последните дни язовир " Студена " не спада, другата седмица го дават и снеговалеж, надяваме се отново на меко време, с цел да може колкото е допустимо по-дълъг интервал да търсим вода от водоземната ни кула, да не черпим вода от главния изпусквател, надяваме се до тогава това трасе да бъде построено, тогава стопираме водоподаването от язовир " Студена " и му даваме опция за по-бързо пълнене.  Станислав Владимиров Станислав Владимиров © БГНЕС
Дъното на язовира ще бъде почистено във времето, през което Перник ще получава вода от язовир " Бели Искър ". Според първичните оценки на икономическото министерство вода от рилският тръбопровод може да се черпи лимитирано време, като водният режим в Перник ще се резервира.
Емил Караниколов: Аз се надявам да е към четири-пет месеца, само че доста подвластен от природата, такива са плановете, такова е и количеството, което е обезпечено от потоците на Белмекен към Бели Искър, към 4 милиона кубични метра.
Според квалифицирания избавителен проект, сега се отклонява вода от водосбора на язовир " Белмекен " към язовир " Бели Искър " и оттова по рилският тръбопровод стига до София. Количествата ще минават през водопреносната система на столицата и ще стигат до Перник. Най-вероятно това ще оскъпи и водата за перничани, към момента обаче няма импортирани планове в Комисията за енергийно и водно контролиране.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР