Започна печатането на съобщенията за местни данъци и такси за

...
Започна печатането на съобщенията за местни данъци и такси за
Коментари Харесай

Данъчните съобщения вече се печатат

Започна печатането на известията за локални налози и такси за Столична община.

Те ще бъдат разпратени в идващите дни до 796 273  физически и юридически лица, които имат недвижими парцели в София. (През предходната година броят им беше 725 272).

17 329 притежатели към този момент се отхвърлиха от хартиените известия и ще получат информация за дължимите налози на електронната си поща. (Имейлът, от който ще се получават данъчните известията е: ).

Декларация за отвод от хартиено известие може да се подава както в данъчните отдели на Столична община, по този начин и по електронен път. За задачата би трябвало да се влезе в раздел „Справка за отговорностите и плащанията“ на електронната страница на София –

През 2022 година ставките за локалните налози и такси не са изменени и са същите като през предходната година. В данъчните известия е изчислен размерът на налог здания и такса боклук, които притежателят дължи за притежаваните от него парцели на територията на Столична община.

На обособен ред е посочено дали притежателят има остарели отговорности за парцелите си. Трябва да се има поради, че по закон, при заплащане на локални налози и такси, се покриват отговорностите по реда на тяхното пораждане, т.е. първо се почистват старите данъци, а не тези – за актуалната година.

Задълженията за налог МПС – остарели и нови – също са посочени на обособен ред в известията.

Писмата съдържат QR код, посредством който с мобилен телефон може да се направи връзка с интернет страницата на общината, където може да се извърши информация или да се платят локалните налози. Собствениците могат да влизат в системата с ПИН код, публикуван от общината, с ПИК, публикуван от Национална агенция за приходите, или с електронен автограф на физическо лице.

Данъчната акция в София тази година бе открита публично на 24 януари, а данъкът за моторните транспортни средства може да се заплаща още от 10 януари. От тогава досега в бюджета на София от локални налози и такси са влезнали над 28,5 млн. лева

За налог здания и налог МПС софиянци употребяват 5% отстъпка, в случай че платят цялата дължима сума едновременно до 30 април. За такса боклук отстъпка няма.

Ако се заплаща на части, периодите за налог здания и МПС са: 30 юни – за първа вноска и 31 октомври – втора вноска.

Такса боклук може да се заплати на 4 вноски и периодите са: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Освен по електронен път или посредством разнообразни финансови институции, заплащането може да става във всеки областен отдел на дирекция „Общински приходи“. В София те са 21.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР