Започна обследване и обрушване на срутището на път II-16 Своге

...
Започна обследване и обрушване на срутището на път II-16 Своге
Коментари Харесай

Разчистват срутището до Елисейна, 4000 тона е

Започна проучване и обрушване на срутището на път II-16 Своге – Ребърково при Елисейна. Падналата на пътното платно скална маса е над 4000 тона. Опасността от ново срутище към момента съществува и по тази причина се работи извънредно деликатно, тъй като най-важно е да запазим живота и здравето и на работещите, и на пътуващите, заяви на брифинг ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Георги Терзийски.

Преовлажняване на откоса и мощно ерозирали скали в Искърското дефиле в региона на с. Елисейна активизираха срутищни процеси и заради това придвижването по пътя Своге – Ребърково остава лимитирано в двете направления.

Предприети са нужните дейности за почистване на пътното платно. Осем профилирани машини отстраняват по-малките скални парчета под надзора на геолози и специалисти, тъй че да не се провокират спомагателни сривания, уточни Терзийски. Ще се включи и верижна техника. Създаден е щаб от геолози и алпинисти, които огледаха региона и ще стартира обрушване на скалния откос. След това ще може да започва укрепването освен на срутилия се склон, само че и на прилежащите, защото има заплаха от ново сриване, добави ръководителят на АПИ.

Ще създадем прецизен разбор на обстановката, защото това е главно трасе за тежкотоварния трафик поради модернизацията на Е79 и желаеме да бъде безвреден за пътуващите, уточни Терзийски.

Скалното срутище е в доста тежък регион, среща се в разлом, скалите са мощно изветрели и никой не може да планува по кое време ще се случи сриване, сподели геологът Кирил Викторов. Толкова голяма скална маса не може бъде арестувана от каквато и да е мрежа, добави той. Обезопасителните мрежи имат възпиращи функционалности, които могат да понижат скоростта на падащата скална маса и тяхната роля се вижда – срутището не е засегнало жп линията, уточни ръководителят на АПИ. След обрушването на откоса ще бъде изработен план за ново подсилване с анкери и високоякостни мрежи.

АПИ стартира поетапно подсилване на скатовете на II-16 Нови Искър – Елисейна – Своге, като за Софийска област има подготвени планове. Предстои да се изработят плановете и за област Враца, уточни Терзийски. Метеорологичните условия сега основават заплаха от срутища на доста места в страната, с повишение на температурите през идната седмица са вероятни и нови срутища по републиканската пътна мрежа. Няма да бързаме, с цел да можем да укрепим стабилно всичко, добави той.

Експертите са безапелационни, че това са непредвидими процеси, даже вибрациите от тежкотоварните камиони и влака въздействат. Създадени са обходни направления, като тежкотоварните камиони се движат по Е79, леките коли от Своге се насочват през Бучин проход. Има обходи, няма да имаме съществено затрудняване на трафика.

Движението по пътя остава лимитирано, с цел да се подсигурява сигурността, живота и здравето на пътуващите. За леките коли обходният маршрут е: Своге – Гара Лакатник – Дружево – Долно Озирово – път I-1 – Враца. Тежкотоварните коли над 12 тона се насочват по път Е-79 Враца – Мездра – Ботевград – София и по път II-16 към Своге.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР