Започна нова глава на американския ангажимент в Афганистан. Глава, в

...
Започна нова глава на американския ангажимент в Афганистан. Глава, в
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ: Започна нова глава на ангажимента ни в Афганистан

" Започна нова глава на американския ангажимент в Афганистан. Глава, в която ще водим с нашата дипломация. Военната задача завърши. Започна нова, дипломатическа задача ", съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен след окончателното евакуиране на американските военни сили от страната.

Часове преди крайния период Съединените щати към този момент приключиха евакуацията на силите си от Афганистан.

По думите на шефа на централното командване на американските войски военачалник Франк Маккензи Вашингтон и съдружниците му са съумели да изтеглят 123 000 цивилни, от които 6 000 американци.

Държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че сред 100 и 200 американци към момента чакат евакуация и че Съединените щати са настояли талибаните да спазят обещанието си да разрешат на хората да отпътуват свободно от Афганистан.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция, с която приканва талибаните да обезпечат безвредно прекосяване на искащите да изоставен страната.

Последният боен аероплан С17 с американския дипломат на борда напусна Афганистан малко след среднощ. Пентагонът популяризира фотография на последния американски военнослужещ, военачалник майор Крис Донахю, който се качва на машината.

В същото време шумна пукотевица отекна в Кабул - талибаните честваха американското евакуиране.

Освен финала на евакуацията, изтеглянето поставя край и на близо 20-годишното американско наличие в Афганистан.

В малко известие американският президент Джо Байдън благодари на всички, взели участие в евакуационната интервенция, траяла 17 дни, и съобщи, че ще направи публично послание по-късно този вторник.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР