Започна източването на горивото от заседналия в скалите край Камен

...
Започна източването на горивото от заседналия в скалите край Камен
Коментари Харесай

Източват останалото гориво от заседналия край Камен бряг кораб Vera Su

Започна източването на горивото от заседналия в скалите край Камен бряг транспортен съд Vera Su, съобщи Българска телеграфна агенция на мястото на случая.

Горивото се източва на катера " Самара ", който дошъл на мястото след 10.00 часа в неделя.

На мястото на случая има инсталирани така наречен тролеи, с които при потребност ще се изтегля екипажът на кораба. Екипажът на кораба не е евакуиран, защото към този момент няма такова предпочитание от страна на капитана.

В събота министърът на превоза Христо Алексиев заяви, че плавателният съд е почнал да потъва. " В хамбара се цялостни вода, това е открито. Което значи, че да, корабът потъва ", съобщи Алексиев, който бе на мястото.

По предписание на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев е обезпечено учестено взимане - през един час, на водни проби в региона на авариралия транспортен съд Vera Su, в това число и през миналата нощ. Това оповестиха от Министерство на околната среда и водите в неделя.

Стойностите за азот амониев демонстрират постоянна наклонност на задържане до нормалните за крайбрежните води в региона. Взимат се полеви проби за определяне на индикатори като PH дейна реакция, температура, разперен О2, плътност на кислорода, данните от които също демонстрират, че наклонността е постоянна - към днешна дата е такава, каквато е била към 25 септември, преди несполучливата интервенция по прекачване на товара, прецизират от екоминистерството.

Засега морето към заседналия транспортен съд при Камен бряг е умерено. Министерство на околната среда и водите продължава ежечасно да следи положението на водите в Черно море в непосредствена непосредственост до авариралия кораб, допълват от ведомството.

Според Борислав Сандов, съпредседател на партия " Зелено придвижване “, обаче обстановката със заседналия при Яйлата транспортен съд е по-лоша от обявеното от управляващите.

В своя обява във Facebook Сандов отбелязва, че товарът на кораба може и да не се води рисков, по „ някакви си подредба “, само че товарът продължава да е доста нездравословен за морската екология и локалния бизнес, свързван с Черно море.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР