Започна изтеглянето на бунтовническите сили от Дума - последния им

...
Започна изтеглянето на бунтовническите сили от Дума - последния им
Коментари Харесай

Започна изтеглянето на сирийските бунтовници от Дума

Започна изтеглянето на бунтовническите сили от Дума - последния им бастион в Източна Гута, обграден от сирийските държавни сили, съобщи Ройтерс, цитирайки държавни медии от Дамаск. Първите 1300 бойци и членове на техните фамилии, които потеглиха по евакуационното трасе към северозападната провинция Идлиб, единствената оставаща под контрола на бунтовниците, бяха от групировката Файлак ал Рахман.

Доминиращата в Дума формация Джаиш ал Ислам, съгласно Ройтерс, към момента договаря с Русия за изискванията на своята капитулация, давайки на своите бойци две варианти: да изоставен анклава или да се помирят със сирийските управляващи.

Късно нощес договарящите реализираха сделка за изтегляне на ранените бойци и последователи на Джаиш ал Ислям към Идлиб. Не е ясно дали тя е част от по-широко съглашение, включващо и евакуиране на всички бунтовници, въпреки че съгласно сирийската държавна телевизия такова съглашение е налице.

Днес телевизионният канал "Сурия ", представен от ТАСС, заяви, че съглашение с Джаиш ал Ислям за евакуиране от Дума е реализирано и то включва предаване на тежките и междинните въоръжения на групировката. Част от бунтовниците отпред с полевите си командири ще се трансферират с рейсове в град Джараблус в Северна Сирия край границата с Турция, а тези, които пожелаят, могат да останат в Дума, като се възползват от амнистията и откакто преминат инспекция от правоохранителните органи. Джаиш ал Ислям ще освободи всички заложници - сирийски военнослужещи и мирни поданици, които държи, а също по този начин ще уточни местата, където са заровени починалите бойци.

В Дума в околните часове ще влезе съветска военна полиция, която да даде уверения за сигурност на жителите и да ги разубеждава от желанието да изоставен анклава, заяви Сирийският център за наблюдаване на човешките права, представен от Ройтерс.

Командването на сирийската войска заяви през вчерашния ден, че е открило надзор над множеството градове и села в Източна Гута - общо 33 обитаеми пункта, и стяга обръча към Дума - най-големия урбанизиран център в анклава, намиращ се край Дамаск, който финален остава в ръцете на бунтовниците.

Миналия месец Файлак ал Рахман се споразумя със сирийската войска и при надзора на Русия да съобщи няколко града в Източна Гута, следени от групировката, в подмяна на безвредна евакуация към Идлиб.

Падането на Дума ще бъде последният епизод от най-голямото проваляне на бунтовниците след 2016 година, което ги отстрани от последната им огромна цитадела край столицата Дамаск. Именно този стопански център бе гнездото на уличните митинги против режима на президента Башар Асад в столичните покрайнини, откъдето пламна и въоръженият спор, прераснал в революция в Сирия.

Според днешно известие на съветското министерство на защитата, представено от ТАСС, като цяло досега от Източна Гута към северната част на Сирия са се евакуирали 41 000 бунтовници и членове на техните фамилии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР