Започна изслушването на Сотир Цацаров и Симеон Найденов от “Воля“

...
Започна изслушването на Сотир Цацаров и Симеон Найденов от “Воля“
Коментари Харесай

Цацаров поиска всички служители на КПКОНПИ да бъдат подлагани на проверки


Започна чуването на Сотир Цацаров и Симеон Найденов от “Воля “ в парламентарната антикорупционна комисия, съобщи NOVINI.BG.

Двамата са претенденти за началник на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество /КПКОНПИ/.

Найденов благодари на всички, които са му дали своят вот доверие. Той съобщи, че концепцията му за работа на КПКОНПИ е доста къса и изясни, че най – значимо е органът да съблюдава бистрота и безпристрастност в работата си. По думите му е нужно кадровата подготвеност на Комисията да се усили и да се назначат нови фрагменти с по-адекватно възнаграждение.

„ Антикорупционната просвета на хората би трябвало да се засегне в учебните заведения и в университетите “, съобщи Найденов.

Според него би трябвало да бъдат изменени данъчните заявления за имущество и изясни, че за него те са усложнени.

„ За мен е от значимо значение обезпечаването на държавна политика в региона на предварителната защита на корупцията. Това е значимо и изискуемо изискване за вярната работа на тази комисия “, сподели още Найденов.

Кандидатурата за началник на КПКОНПИ на Сотир Цацаров бе показана от депутата Емил Димитров от „ Обединени патриоти “.

Димитров съобщи, че Цацаров постоянно е бил добре квалифициран при неговите чувания в интервала, когато заема длъжността Главен прокурор на Република България.

Той подсети неговите благоприятни условия във времето, когато заема разнообразни управителни длъжности и положителното му взаимоотношение с КПКОНПИ.

От своя страна сегашния основен прокурор Сотир Цацаров съобщи, че няма какво да добави към представянета си биографията от депутата Емил Димитров.

Цацаров също благодари за доверието, което е получил.

Той изясни, че в неговата идея има няколко стъпки за работа на КПКОНПИ.

"Нямам самочувствие обаче, че с избора ми Комисията ще стартира да работи от момента на моето избираме ", съобщи актуалният основен прокурор.

„ Важното е, че има доста позитивни неща, които са направени досега “, сподели Цацаров. Според него наложително би трябвало да се доразвие положителното, случило се в Комисията.

Според него не може да се търси и да се желае смяна в активността на КПКОНПИ без да се направи смяна в структурата на Комисията.

„ Без решителни дейности вътре в Комисията не може да се чакат каквито и да е било резултати и по тази причина предлагам членовете да имат съответни отговорности “, изясни той.

По думите му би трябвало да се понижи централизацията на ръководителя на КПКОНПИ. „ Комисията е групов орган и работата на членовете не би трябвало да бъде подценявана “, изясни Сотир Цацаров.

„ За мен е смущаващо нормативното закрепване на броя на администрацията. Общата бройка на администрация по устав е 482. Тази администрация е прекомерно огромна. В същото време фактът е, че броят ѝ е закрепен в поднормативен акт “, уточни още Цацаров. Той посочи, че планува преценка на натовареността на съответните отдели. „ При всички случаи по отношение на административната конструкция на Комисията явно постанова предприемане на незабавни дейности за основаването на нов план за правилника ѝ, в който всички тези дефекти да бъдат отстранени, нов механизъм за инспекция на честност на чиновниците, нови пълномощия на инспектората “, посочи още Цацаров.

Той съобщи, че е редно да има и всекидневен медиен мониторинг, тъй като от даден източник може да се получат доста данни. Това, несъмнено, ще наложи структурни промени, сподели Цацаров.

Относно имотните заявления актуалният основен прокурор съобщи, че всяка година в това число и той е подложен пред въпросите за какво обещано нещо се заявява и за какво не. Затова неговата първостепенна задача, изясни Цацаров, ще бъде тъкмо този въпрос.

Тук съм въвел две новости - първата е обвързвана с напътствията за попълване на декларациите. При идващото попълване на заявления ще бъдат въведени единни инструкции. Втората оригиналност е обвързвана с електронната форма на декларацията ", посочи той.

Той заяви, че ще работи и за опцията за подаването им по е-поща.

"В раздел "Конфликт на ползи " планувам кадрово застраховане на раздела, тъй като сега то не е такова. Броят на чиновниците в тази дирекция би трябвало да бъде повишен. Не планувам нарастването на щата на броя на чиновниците в КПКОНПИ. Важно за тази дирекция е основаването на териториални дирекции ", добави Цацаров.

Той сподели още, че планува да продължи положителната работа сред дирекцията и Прокуратурата, както и всекидневен надзор на започнатите инспекции за спор на ползи.

"По отношение на нелегално добитото имущество планувам опцията за електронен продан на информация с прокуратурата ", посочи той.

"Последният раздел е обвързван със сградния фонд. Дейността на комисията се реализира в 5 здания и това е спънка ", заключи той.

Сотир Цацаров допълн още, че КПКОНПИ не се нуждае от спомагателни пълномощия.

След представянето на концепциите на претендентите стана ясно, че разнообразни организации и сдружения са подкрепили номинацията на Сотир Цацаров. Сред тях са УНСС, Югозападен университет "Неофит Рилски ". Асоциацията на прокурорите в България, Университета по библиотекознание и осведомителни технологии и други.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР