Заплатите у нас ще растат два пъти по-бързо от инфлацията,

...
Заплатите у нас ще растат два пъти по-бързо от инфлацията,
Коментари Харесай

Прогноза: Заплатите у нас ще растат два пъти по-бързо от инфлацията

Заплатите у нас ще порастват два пъти по-бързо от инфлацията, само че семействата ще са консервативни в харчовете си, а обществените разноски ще са главен мотор на стопанската система. Това е прогнозата за България на застрахователя на търговски заеми Allianz Trade.

Заплати и разходи

Очакваният растеж на заплатите е 9%, а прогнозната средногодишна инфлация е 4%. " Така въпреки растежът на възнагражденията да се забавя спрямо предстоящите 13,5% за 2023 година, те ще изпреварват безапелационно нарастването на цените ", означават от Allianz Trade.

В същото време, обаче, потребителските разноски ще се усилят с едвам 2% при 5,5% през 2023 година: " Домакинствата ще бъдат по-консервативни в харченето от една страна поради по-малкото нарастване на заплатите и от друга поради възходящите лихви и по-неблагоприятните условия за заеми ".
 Живот до заплата: Колко финансово (не)грамотен е българинът
Живот до заплата: Колко финансово (не)грамотен е българинът

Очертава се " бездна " сред млади и остарели поради отношението към дигитализацията, предизвестяват от Finance Academy

Здравето на стопанската система

Така вместо потребителските разноски, през 2024 година главен мотор на икономическия напредък се обрисува да бъдат обществените разноски - Allianz Trade чакат растеж от 4% при стесняване от 1% преди година.

" Инвестиционната интензивност също ще се възвърне през идващите две години, движена от обществени вложения, в това число планове, финансирани от Nеxt Generation EU. Така плануваният растеж на вложенията за тази година е 4,2% при нулев напредък за 2023 година ", пишат от компанията.
 Инфлацията се върна до равнища от преди 2 години и половина
Инфлацията се върна до равнища от преди 2 години и половина

Развлечение, просвета, заведения за хранене и хотели нарастват най-вече през декември

Износът ще се увеличи с 4,2% след стесняване с 2,5%, само че вносът " ще се възвръща по-убедително ". Заради икономическата конюнктура в редица страни и световната прогноза за повече банкрути, рекомендацията към българските компании е за " нараснало внимание, инспекция на контрагентите, точно следене на дължимите вземания и по опция съкращаване на периодите за приемането им ".

Очакването е за растеж на Брутният вътрешен продукт от 2% през 2024 година и 2,5% през 2025 година " Валутният ръб (...) значително обезврежда паричната политика, като лимитира потреблението й за противопоставяне на ценовия напън от 2021 година насам. Затова чакаме валутната непоклатимост да се резервира, само че ценовата непоклатимост няма да бъде изцяло възобновена преди 2025 година ", показва доктор Манфред Щамер, основен анализатор на Allianz Trade.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР