Заплатите на премиера, на председателя на НС и президента се

...
Заплатите на премиера, на председателя на НС и президента се
Коментари Харесай

С колко намаляват заплатите на депутатите след ваканцията?


Заплатите на премиера, на ръководителя на Народно събрание и президента се пресмятат въз основата на депутатските заплати.

Заплатите на депутатите се пресмятат въз основата на междинната работна заплата в публичния бранш в последния месец на тримесечието.

Така, изчисленията на база формалните данни на Национален статистически институт демонстрират, че във фишовете на депутатите в 49-то Народно събрание основната заплата от последното тримесечие ще бъде   е  5 661 лева  Заплатите на премиера, на ръководителя на Народно събрание и президента се пресмятат въз основата на депутатските заплати. Така те също са обновени.

Според калкулации на businessnovinite.bg последната междинна заплата в публичния бранш (по данни на НСИ) е  1 887 лева  се умножава по 3 – базовата заплата на един народен представител съгласно последното (2-ро) тримесечие, а получената сума е  5 661 лева  Миналата година в същия интервал (юни 2022 г.) междинната заплата в публичния бранш е е била 1710 лева

Заплатите на депутатите, премиера и президента
5 661  лв.  основна заплата за депутатите, без спомагателни начисления за присъединяване в комисии и др.Заплатите на премиера и ръководителя на Народно събрание са идентични и към този момент ще са  8 775 лева Възнаграждението на президента се усилва на  11 322  лв .
Така при започване на 49-тото Народно заседание главната заплата на депутатите беше  6381 лева ., със 720 лева повече.

„ Това понижение е обикновено, то зависи доста от намаляването на инфлацията “, сподели за businessnovinite.bg икономистът Мика Зайкова.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР