Заплатите на лекарите да бъдат повишени с 800 лева, на

...
Заплатите на лекарите да бъдат повишени с 800 лева, на
Коментари Харесай

Договорен е 800 лв. ръст в заплатите на лекари и 500 лв. за сестри, но изпълнението му е под въпрос

Заплатите на лекарите да бъдат нараснали с 800 лв., на медицинските сестри – с 550 лв., а на останалите медицински служащи с 200 лв. планува новият в здравния бранш, подписан във вторник. Под контракта за новите, по-високи заплати, са се подписали синдикатите, здравният министър проф. Асена Сербезова в качеството си на посредник сред синдикати и работодатели и единствено една от 4 работодателски организации - Националната браншова стопанска камара на търговците – дистрибутори на едро на лекарствени средства. Повечето работодатели в опазването на здравето и най-много представителите на лечебните заведения не са подписали контракта, което слага осъществяването му под въпрос. Така нарастването е обезпечено единствено на структурите, които са бюджетни организации като Спешна помощ, психиатричните лечебни заведения, кожно-венерическите диспансери, санаториумите. От Министерството на здравеопазването прецизираха, че работодателските организации, които решат да подпишат груповия трудов контракт, имат тази правна опция да го създадат и на по-късен стадий.

Първоначално здравните управляващи предвиждаха обвързваща уговорка в Националния рамков контракт (НРД), тъй че единствено лечебните заведения, които дадат по-високите заплати в КТД, да получат 25% нарастване в цените на клиничните пътеки, които им заплаща Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тази мярка, обаче, беше отхвърлена като противозаконна и неприемлива от болнични сдружения. Директори на лечебни заведения се оплакват, че 25-процентното нарастване в цените на клиничните пътеки не може да обезпечи толкоз огромно покачване на заплатите на медицинския личен състав, защото спомагателните доходи ще бъдат " изядени " от по-високите цени за ток, парно и консумативи. Същевременно договарянията по НРД не престават и по тази причина не е ясно ще има ли механизми за напън над управленията на лечебните заведения търговски сдружения да обезпечат заложените в КТД съществени заплати.

Новите заплати

Според новия КТД главната заплата на шеф клиника ще е сред 2300 и 2500 в разнообразни типове лечебни заведения и здравни заведения. Лекар с две специалности ще е с съществена заплата 2050-2200. За доктор с една компетентност се предлага съществена заплата 2000-2100 лв., а за доктор без компетентност 1900-2000 лв.. Заплатите на медицинските сестри пък се предлага да стартират от 1500 лв. и главното заплащане да доближава до 1650 лева за основна здравна сестра. За санитари, водачи на коли за спешна помощ и други главната заплата ще е 910 лв..

Според до момента настоящия групов трудов контракт главните лекарски заплати бяха сред 1100 и 1200 лв., а на медицинските сестри 950 лв. и още веднъж имаше лечебни заведения, които не можеха да ги обезпечат.

" Повишаването на виталния стандарт на служащите и чиновниците в областта на опазването на здравето е един от механизмите за повишение качеството на предлаганите здравни услуги. Това е и една от опциите за дейно противопоставяне на все по-наболелите проблеми, свързани със заетостта в бранша, както с привличането, по този начин и със задържането на младите експерти. За всички нас е основно да осигурим минималните стандарти, които да подсигуряват както професионалното самочувствие на медицинските чиновници, по този начин и тяхната задоволеност от ежедневната работа ", разяснява във вторник здравният министър проф. Асена Сербезова.

Първа стъпка

Тя съобщи, че точно постигането на по-високи, съответни на актуалния живот хонорари в бранш " Здравеопазване " е една от предпочитаните задания на Министерството на здравеопазването. " Даваме си сметка, че сключването на отрасловия групов трудов контракт е първата стъпка към действителното нарастване на приходите на медицинския личен състав. Необходимо е да получим следваща поддръжка от държавния бюджет, с цел да можем да подсигуряваме приемането на заложените по-високи хонорари ", уточни проф. Сербезова. Здравният министър акцентира, че договарянията сред съсловните организации и Надзорния съвет на НЗОК по анекса към Националния рамков контракт за медицински действия към момента не престават и се надява да реализират резултат, който да удовлетворява всички страни.

На подписването на КТД участва и министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков. " Колективният трудов контракт е стъпка, която ще увеличи приходите на работещите в бранша и ще способства за задържането на медицинските фрагменти у нас. Това е изключително значимо за младите медици, които ще имат по-голям тласък да останат да работят в България ", уточни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР