Заплатите на членовете на Надзорния съвет на Българската банка за

...
Заплатите на членовете на Надзорния съвет на Българската банка за
Коментари Харесай

Пет пъти по-ниски заплати за Надзорния съвет на ББР

Заплатите на членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развиване ще бъдат понижени от 10 000 на 2000 лева Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев, представен от пресцентъра на ведомството.

Намалението е с пет пъти " тъй като Българската банка за развиване не работи добре и не се ръководи дейно ", добави Пулев.

" В надзора на банката работят интелигентни хора, с биографии, само че с този ход министерството като принципал насочва ясно обръщение, че желае по-добри резултати и по-добър надзор ", сподели още министърът на нововъведенията и растежа.

„ За цялата календарна 2022 година заложената цел на банката са заеми в размер на 342 млн. лева за компаниите, а към края на август ББР е подкрепила бизнеса с едвам 60 млн. лева Към момента осъществяването е доста едва и моята оценка е Слаб 2. Пишем двойка на Надзорния съвет и понижаваме заплатите им “, добави Пулев.

Той заяви, че от понеделник, 19 септември, в ББР тече одит от Сметната палата. „ Такъв одит се случва за първи път от 15 години – откогато ББР е основана ”, означи министърът и акцентира, че рекомендациите на този одит би трябвало да се изпълнят от идващия министър на нововъведенията – принципал на банката.

Одитът от страна на Сметната палата не е ексклузивен и се прави по постоянната стратегия на контролната институция.

„ Ще предложим нови хора в Надзорния съвет на ББР, които имат нужната подготвеност и визия, с цел да работи банката по-добре. Основната цел ще бъде да се подкрепят по-целенасочено микро-, дребните и междинни предприятия, които са гръбнакът на стопанската система “, сподели министърът.

Той разгласи, че изрично няма да се трансформира лимитът от 5 млн. лева за разпределяне на заем. В момента междинната сума за разпределяне на заем е 350 000 лева, разясни той и сподели, че би трябвало да се разшири продуктовият портфейл на банката.

По думите му, Министерството на нововъведенията и растежа създава две ограничения, с които да се усъвършенства работата в институцията. Първата е да се насърчи съфинансирането, като ББР взе участие като съкредитор по огромни експозиции, само че единствено и само при изискване, че те се ръководят от друга огромна интернационална институция, която да бъде водеща и с безспорна известност. Втората мярка е да се насочат част от заемите през обществените пазари, в това число Фондовата борса, добави Пулев.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР