Заплатите и в България са ниски, но там важат правилата

...
Заплатите и в България са ниски, но там важат правилата
Коментари Харесай

Ето защо Фолксваген предпочита Турция

Заплатите и в България са ниски, само че там важат разпоредбите на Европейски Съюз за държавните дотации, до момента в който в Турция този въпрос се взема решение гъвкаво, споделят от " Фолксваген ". Това може да се окаже решаващо за инвестицията от 1 милиарда евро.

В продължение на месеци се водиха договаряния и в този момент очевидно са отстранени съвсем всички спънки. Новият цех на " Фолксваген " явно ще се строи в Турция: " Водим заключителните диалози ", съобщи в четвъртък (26.09) Андреас Тостман от Управителния съвет на " Фолксваген " пред публицисти в Берлин. Според него, сега се прецизират последните елементи. Договорите можели да бъдат подписани в границите на две седмици, а „ може би и по-рано ", съобщи " Дойче веле ".

Преди три седмици организация Ройтерс заяви, базирайки се на осведомени кръгове, че решението на немския тръст за гигантската инвестиция е директно идно. Още в края на август Надзорният съвет на " Фолксваген " взе кардиналното си решение за градежа на новия цех.

По 300 000 автомобила годишно

Осведомени източници настояват, че в Маниса, край Измир, ще бъде построен новият цех на " Фолксваген ". Той ще създава 300 000 автомобила годишно. За задачата ще бъдат разкрити близо 4000 нови работни места. Строежът ще стартира през 2020, а производството е планувано да започва през 2022 година. Инвестицията на немския тръст ще е на стойност от близо 1 милиард евро.

Заводът ще създава моделите " Фолксваген " Пасат и Шкода Супърб за експорт в Източна Европа. 80 до 90% от производството ще се експортират към разрастващите се пазари на Източна Европа и Русия. Останалата част от производството ще се продава в Турция.

Решението за построяването на нов цех на " Фолксваген " в Турция е политически оспорвано. Европейски Съюз упреква Ердоган в орязване на свободата на словото и правото на демонстрации. От " Фолксваген " обаче дават отговор, че Турция от години е кандидатка за присъединение към Европейски Съюз. В същото време те признават, че обстановката в страната се е влошила след несполучливия опит за прелом през 2016 година. " " Фолксваген " е наясно, че в Турция има репресии против критици на режима и дисиденти ", споделя Томас Щег, който лобира в интерес на концерна. Той обаче акцентира, че Турция е страна с развита пазарна стопанска система, която в бъдеще още веднъж ще се развива по възходяща линия. Предпоставките за това били налице.

Предимствата на Турция

Андреас Тостман от Управителния съвет на " Фолксваген " добавя: " Смятаме, че в Турция ще можем да запазим нашето високо равнище - във връзка с качеството на продукцията, в отбраната на синдикалните права на чиновниците, както и във връзка с човешките права в сферите, на които можем да окажем директно въздействие ".

Според " Фолксваген ", нивото на заплатите в Турция е по-ниско, в сравнение с в другите източноевропейски страни, станали предмет на разискване по отношение на новия цех. В България, която дълго време се смяташе за опция на Турция, заплатите също са ниски, единствено че там нямало задоволителен брой надлежно квалифицирана работна ръка.

Освен това България е обвързана с европейските правила за разпределяне на държавни дотации. В Турция обаче този въпрос се взема решение с договаряния, показват от " Фолксваген ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР