Заплахата, идваща от Киев, не остави на Русия възможността да

...
Заплахата, идваща от Киев, не остави на Русия възможността да
Коментари Харесай

Как ще премине демилитаризацията и денацификацията на Украйна

Заплахата, идваща от Киев, не остави на Русия опцията да избегне военна интервенция, чиято цел беше демилитаризация и денацификация на Украйна. Това беше разисквано както в обръщението на Владимир Путин, по този начин и в обяснението на съветския непрекъснат представител в Организация на обединените нации. Русия в действителност има право да пази националната си сигурност на територията на друга страна. И, апропо, Съединени американски щати постоянно използваха това право.

Специалната военна интервенция в Украйна, която Русия стартира в четвъртък, е принудена мярка, акцентира президентът Владимир Путин на среща с представители на локалните бизнес кръгове. На Русия " просто не е оставен късмет да направи другояче ", сподели президентът. Припомняме, че в утринното изключително телевизионно послание към руснаците президентът изясни, че решението за започване на специфична интервенция е взето, с цел да се отбрани народа от тормоз и геноцид от киевския режим.

„ За да създадем това, ние ще се стремим да демилитаризираме и денацифицираме Украйна, както и да надигнем пред съд тези, които са направили голям брой кървави закононарушения против цивилни, в това число жители на Руската федерация “, сподели президентът.

В същото послание Путин приказва и за това по какъв начин са свързани двата постулата с днешна Украйна – правилото на суверенитета и правилото на ценене на правата на индивида. „ След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Русия одобри новите геополитически действителности. Ние почитаме и ще продължим да се отнасяме с почитание към всички новообразувани страни от постсъветското пространство. Ние почитаме и ще продължим да почитаме техния суверенитет “, сподели президентът. Но, добави той, „ Русия не може да се усеща в сигурност, да се развива, да съществува с непрекъсната опасност, идваща от територията на модерна Украйна “.

Освен това Путин напомни правото на нациите на самоопределяне, залегнало в член 1 от Устава на Организация на обединените нации. „ Нито по време на основаването на Съюз на съветските социалистически републики, нито след Втората международна война, народите, живеещи в избрани територии, които са част от модерна Украйна, никой в никакъв случай не ги е питал по какъв начин самите те желаят да уредят живота си. Русия счита, че е значимо това право – правото на избор – да се употребява от всички нации, живеещи на територията на днешна Украйна”, счита Путин.

Тезата, изразена от президента, беше развита в изказването по време на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на непрекъснатия представител на Русия в международната организация Василий Небензя. Концепцията за териториална целокупност на страните, залегнала в Декларацията на Организация на обединените нации за правилата на интернационалното право от 1970 година, не може да се ползва по отношение на Украйна, акцентира дипломатът. Правителството в Киев не се придържа към главния принцип, залегнал в декларацията - тъждество във връзка с народите, живеещи на територията на страната.

Небензя сподели още, че Русия е решила да признае независимостта на Донецката и Луганската национални републики, уверена в безнадеждността на обстановката в подтекста на " явния геноцид " от Киев. В същото време той даде обещание, че Москва ще осведоми Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за интервенцията в Донбас, като в същото време „ окупацията “ на Украйна не е включена в проектите, увери дипломатът.

Как да загубим правото на териториална целокупност

„ Не е загадка, че има известно несъгласие сред правилата на териториалната целокупност и правото на народите на самоопределяне. Някои учени съгласно мен много лукаво настояват, че е неразрешимо. Това обаче не е така”, разяснява речта на Небензя Анатолий Капустин, президент на Руската асоциация по интернационално право.

„ Цялата история на ХХ век е изпълнена с доста образци за конфликта на тези правила. Много нации от някогашните колонии се борят за своята самостоятелност с оръжие в ръце, до момента в който самите колониални империи се базират на нарушаването от националноосвободителните придвижвания на правилото на териториалната целокупност на държавата”, означи юристът. До 1970 година, когато е призната Декларацията на Организация на обединените нации, интернационалната общественост стига до „ извода, че позоваването на териториалната целокупност не може да бъде непреодолима спънка и надали не чук, който може да разбие всички други правила на части “, сподели Капустин. Затова, означи събеседникът, при приемането на Декларацията Организация на обединените нации е сложила прочут баланс сред правото на нациите на самоопределяне и правилото на териториалната целокупност.

Формулирани са няколко условия, при които правилото на териториалната целокупност може да се смята за доминиращ, изясни юристът. „ Първата е, че страната би трябвало да се ръководи от държавно управление, което еднообразно съставлява всички нации, живеещи на нейна територия “, сподели Капустин. Всъщност втората по величина етническа група в Украйна - руснаците (най-малко 8,3 милиона души и от 20% до 30% от населението) де юре са трансферирани в позицията на етническо малцинство.

Второто изискване е директно обвързвано с първото. „ Държавата би трябвало на процедура да ползва правилото на тъждество и ценене на правата на всички нации, живеещи на територията на тази страна. Призна ли Украйна правата на рускоговорящите език и национална просвета? Там пострадаха освен рускоговорящите, само че минаха през другите „ етнически малцинства “ със своето „ демократично “ законодателство”, пита се Капустин.

„ Трето, държавните управляващи не трябваше да нарушават правата на индивида. Ако лишите забележителна част от популацията от цивилен и политически права, вие преставате да претендирате за териториална целокупност. Народите, които са подложени на такава дискриминация, получават право на така наречен лечебно обособяване – обособяване от държавата”, акцентира интернационалният правист. „ За каква териториална целокупност на Украйна можем да приказваме, когато държавните управляващи напълно намерено подценяват правата на обособените нации и райони? “ – сподели специалистът.

Поради това през 2014 година Крим и Севастопол вземат решение да се отделят от Украйна и да се причислят към Русия, популацията на Донецка и Луганска области излиза в поддръжка на новите национални републики и поражда придвижване за самоопределяне в редица други територии на югоизточната част на Украйна.

„ Разбира се, нито една страна в света не се интересува някой да посегне на нейната териториална целокупност и териториално превъзходство. Но в случай че притежавате и контролирате територия, бъдете общителни да спазвате други правила, които дефинират статута ви на самостоятелна и виновна страна, а не група хора, които са оповестили суверенитет и работят както си желаят. От тази позиция Небензя е безусловно прав “, приключи Капустин.

Неадекватните хора бяха спрени на крачка от нуклеарен статут

Фактът, че специфичната интервенция за принуждаване на Украйна към мир е изцяло в сходство с интернационалното право, уточни и шефът на Института за новите страни Алексей Мартинов. „ Операцията се организира в цялостно сходство с член 51 от част 7 от Устава на Организация на обединените нации, който планува правото на страните на самостоятелна или групова самозащита. Русия е член на Организация на обединените нации и член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Донецката и Луганската национални републики не са членове на Организация на обединените нации, само че това право се отнася за тях по същия метод, както и за съдружниците на Руската федерация “, изясни политологът.

Русия поддържа жителите на Донбас, които я помолиха за помощ, само че също по този начин работи, с цел да подсигурява личната си сигурност, добави Мартинов. И сходни дейности също са в границите на откритата интернационална процедура, акцентира събеседникът. „ Имало е прецеденти в историята на Организация на обединените нации, когато Съединените щати, провеждайки военни интервенции отвън Америка, нарушават нормите на Устава на Организация на обединените нации, правилата на суверенитета на страните, тълкувайки това като отбрана на националните си ползи “, отбелязва Мартинов. “Русия в Донбас работи въз основата на отбрана на своите национални ползи, своя суверенитет, своите жители. Голям брой съветски жители в този момент живеят в Донбас”, напомня той.

Освен това вероятността Украйна да получи нуклеарно оръжие съставлява опасност за съветската национална сигурност, сподели Мартинов. Припомняме, че формалният представител на Министерство на външните работи Мария Захарова акцентира, че изказванията на Киев за опцията за връщане на нуклеарния статут на Украйна “показва несъответстващи хора на власт “. Това коренно обърна цялата обстановка към тази страна. Фактът, че Русия няма да допусне появяването на нуклеарно оръжие в Украйна, беше посочен и от президента Путин в своето телевизионно послание.

„ Във военната теория на Украйна Русия попада като директен зложелател, за който се твърди, че води война против Украйна в Донбас от 2014 година “, напомни Мартинов. Изявлението на президента Владимир Зеленски, че Киев се отдръпва от Будапещенския меморандум и има намерение да придобие нуклеарни оръжия в близко бъдеще, беше последната капка, отбелязва специалистът.

Две цели на военната интервенция

В същото време Русия не си слага за цел анексирането на Украйна или която и да е част от нея, акцентира Мартинов. „ Заповедта на Върховния главнокомандващ е налагането на мира на настоящия режим в Киев “, акцентира специалистът. Целите на интервенцията са избрани и преди всичко това е демилитаризация, т.е. неутрализация на украинската военна инфраструктура, която заплашва нашите съдружници – ДНР и ЛНР, както и самата Русия, означи Мартинов.

Втората цел, обрисувана от Путин, е денацификацията на Украйна, т.е. прекратяването и възбраната на организации, партии и паравоенни структури на неонацистки, десни радикали и крайни националисти, напомня политологът Владислав Скачко. Тук са вероятни два разновидността, отбелязва събеседникът. „ Първият метод е както беше с фашистка Германия. Съюзническите сили направиха нейната денацификация едвам след окупацията и разделянето на немските територии на браншове на отговорност и въвеждането на военни администрации върху тях “, изясни той.

„ Така е и в този момент – денацификацията в Украйна ще остане единствено на думи, в случай че не бъдат въведени съветски администрации на териториите, окупирани от съветските войски “, сподели Скачко. „ Защото нито самите нацистки паравоенни структури, нито управляващите, които в своите персонални, егоистични ползи се възползват от тези структури, няма да се предадат доброволно”, добавя той.

„ Вторият метод зависи от това кои райони на Украйна ще бъдат завладяни от съветската военна интервенция. Ръководителят на ДНР приказва през днешния ден по малкия екран и сподели, че те споделят: „ Получаваме поръчки от някои други райони на Украйна “. Твърди се, че те са помолени да бъдат освободени от киевските управляващи. Ясно е, че това е належащо за реализирането на плана Новоросия, за който съветският президент приказва неотдавна. Проектът Новоросия е осем района на Украйна, в това число Донецк, Луганск и Одеса, с пряк достъп до морето “, сподели Скачко.

„ Ако тези региони бъдат „ подкрепени “, Украйна ще бъде изцяло откъсната от морето и ще се трансформира в сухопътен анклав. Русия ще получи достъп до Приднестровската молдовска република. Това сигурно е от изгода за Москва, защото ще разреши да се затвори един път вечно украинският въпрос. Освен това, това ще бъде направено съгласно правилото, изразен от президента: „ Ако се втурнете към Донбас, ще се натъкнете въпросът за украинската държавност “. И, наподобява, те към този момент са се „ натъкнали “, заключи той.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР