Записът на разговора между президента Румен Радев и командващият ВСС

...
Записът на разговора между президента Румен Радев и командващият ВСС
Коментари Харесай

Разпространеният записи на президента били по разследване за злоупотреби в армията, обяви Гешев

Записът на диалога сред президента Румен Радев и командващият Висш съдебен съвет военачалник Цанко Стойков, публикуван от прокуратурата, е изработен във връзка следствие за нарушавания при доставка на съоръжение за армията, сподели през днешния ден пред БНР основният прокурор Иван Гешев.

" Има следствие на Специализираната прокуратура, което е с предмет и размер, разнообразни от показаното в медиите. Касае се за една компания, която е контрагент на Министерство на защитата и изобщо на въоръжените сили за разнообразни доставки за стотици милиони през годините. В хода на това следствие ДАНС в един миг са експлоатирали СРС, отвън наказателно произвеждане - не по искане на прокурор, изготвили са записи, решили са, че те са относими към това следствие, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги включили към досъдебното произвеждане, изясни Гешев.

Той не уточни детайлности за следствието, само че от думите му стана ясно, че следствието евентуално е обвързвано с инспекцията в сдружението " Банкантел " през лятото. През юли бяха осъществени претърсвания и арестувания в офиса на сдружението в границите на досъдебно произвеждане за незаконен сговор за осъществяване на корупционни закононарушения (търговия с влияние). Компанията доставя съоръжение за потребностите на Военновъздушните сили, като в интервала 2002 - 2017 година " Банкантел " е работила по шест плана за Военновъздушни сили.

Иван Гешев добави, че наблюдаващите прокурори установяват, че евентуално президентът приказва с началника на Военновъздушни сили Цанко Стойков и стопират наказателното произвеждане. Пускането на записите той изясни с това, че по този начин прокуратурата изяснява на хората своята позиция. " Защото, какво да направя с това дело - да го изям ли, да го скрия? ", сподели още Гешев.

Той разясни, че по тази причина е изпратил настояването за пояснение на члена на конституцията, който визира имунитета на президента. " Всички се хванаха за определението " държавна измяна ", тъй като е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. Моето мнение е, че в България няма безспорни имунитети. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че евентуално лице с имунитет - дали президент, дали вицепрезидент - може да е направило закононарушение, би трябвало да се направи всичко допустимо да се съберат всевъзможни доказателства дали това лице е направило закононарушение и какво. След като се откри, че това лице е направило такова закононарушение съгласно наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да реши дали има учредения за импийчмънт ", изясни основният прокурор.

Гешев сподели още, че ще одобри мнението на Конституционния съд. " Оттук нататък всичко е в ръцете на Конституционния съд. Ако те решат че има безспорни имунитети, в случай че решат че има недосегаеми хора. Ако има хора над закона, аз не споделям това виждане, само че ни ще се съгласим.

Главният прокурор изрази удивление, че се твърди, че назначението на брачната половинка на президента (Десислава Радева - бел.ред.) е мотив за инспекцията в КПКОНПИ и посочи, че преди да се произнесе Конституционен съд, прокуратурата не може да се интересува каква е тази инспекция, тъй като " всяко деяние действие, което ще създадат прокурорите за инспекция на това, ще е в нарушаване на член 103 от Конституцията ".

" Сблъсък с президента не сме имали. Главният прокурор и прокуратурата нямат персонални врагове. Няма по какъв начин да се твърди, че се търси реванш ", сподели още основният прокурор.

Той уточни, че не вижда офанзива против себе си в неподписването на указа за назначението му от първия път от Радев, тъй като си било политика на президента да връща укази. Не бил останал и с усещане, че президентът желае промени в конституцията по посока на това основният прокурор да не е недостижим.

" Дебатът, иницииран от президента е на тематика " Има проблем, намерете го ". Не става дума за клишето, че основният прокурор е недостижим. Той инициира спор по отношение на прокуратурата, само че не знам какъв. Най-малкото тъй като не бяхме поканени на разискванията ", добави Гешев.

Главният прокурор разгласи, че прокуратурата не е състезател на политическото поле, а играе на полето на закона. " Действията на прокуратурата имат политически последици, само че не съобразяваме дейностите си с политическите последици и подтекст ", акцентира Гешев. Това се доказвало и от обстоятелството, че в ареста е бил вкаран настоящ министър - този на екологията Нено Димов.

По мотив следствието против предприемача Васил Божков, Гешев сподели, че за момента няма данни той да е получавал помощ за хазартния си бизнес отвън към този момент арестуваните от Държавната комисия по хазарта, където доста хора били на хранилка.

Коментирайки случай със съдията с отхвърлен достъп до Съединени американски щати, Гешев уточни, че почитам профилирания углавен съд и административния углавен съд, само че във всяка конструкция има черни овце.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР