Запазване на възможността изпълнителите на медицинска помощ да подават в

...
Запазване на възможността изпълнителите на медицинска помощ да подават в
Коментари Харесай

Обменът на документи с РЗОК да остане възможен и в хартиен вариант, искат от НСОПЛБ

Запазване на опцията изпълнителите на здравна помощ да подават в РЗОК документи и на книжен, а освен на електронен притежател, желаят от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ). В добавка, нужно е да се регламентира, че РЗОК са задължени да одобряват е-документация. Това излиза наяве от тяхно мнение по (ЗЗО) от депутати от ПП-ДБ.

Припомняме, предложенията за допълнение към ЗЗО са свързани главно с договорите сред изпълнителите на здравна помощ, както и тези на аптеките,с РЗОК, защото обменът на документи в другите каси става по друг метод: някои употребяват е-документация, а други – хартиена. С предложенията депутатите залагат само електронен продан, който съгласно претекстовете им ще спести доста време на договорните сътрудници на РЗОК, на които в този момент постоянно се постанова да губят часове поради подаване на документи в касите на хартия.

Според НСОПЛБ обаче е-обменът на документи не би трябвало да е безусловен.

„ Наистина в някои РЗОК системата за несъмнено електронно връчване се употребява от РЗОК, както и от преобладаващия брой сътрудници, без на последните да се вменява като обвързване. Защо? Защото са решили, че тази опция е по-удобна, пестяща време пропуснато в пътешестване, очакване и други, а не тъй като е наложителна! Това е съображение да предложим наложителен темперамент за РЗОК (да одобряват изпратени по този метод документи), т.е. да се регламентира законово и този ред, а включването на сътрудниците ще бъде разследване “, показват от Сдружението.

„ От друга страна, надали е належащо да припомняме междинната възраст на здравното съсловие като цяло и изключително на професионалната група на ОПЛ, която ви е добре известна и много напреднала. Освен това, ОПЛ реализираме активността си и в обитаеми места, в които удобствата на актуалния свят към момента са мъчно налични. Не на последно място, постепенният и стимулиран от преход постоянно е по-доброто и ефикасно решение, в сравнение с бърза смяна в командно административен жанр, която води до фрустрация и неблагополучия. Това са задоволително учредения за нашите оферти “, допълват от там.

Цялото мнение и предлаганите от НСОПЛБ промени и допълнения в текстовете вижте.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР