Запълването на местата в Пловдивския университет Паисий Хилендарски“ достигна над

...
Запълването на местата в Пловдивския университет Паисий Хилендарски“ достигна над
Коментари Харесай

Запълниха над 85 % от местата в ПУ, обявиха трето класиране

Запълването на местата в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ доближи над 85% от одобрения държавен банкет за новата академична година. След оповестяване на второ класиране висшето учебно заведение е записало 3189 нови студенти, от които 2745 са по държавна поръчка, а 444 са избрали платено образование. Това заяви зам.-ректорът проф. доктор Антон Илиев.

На 23 юли, университетът афишира трето класиране, а срокът за записване на признатите по него е от 24 до 26 юли в това число.

Паралелно с трето класиране ПУ „ Паисий Хилендарски “ афишира и спомагателен банкет за избрани специалности, предизвикан и от огромния интерес към някои по-атрактивни за кандидат-студентите бакалавърски стратегии.
В направление „ Филология “ местата са попълнени до 92.96%, което дава отговор на 417 първокурсници в постоянна форма и 43 – в задочна, от тях платено образование са избрали 11. Запълнени на цяло са местата в специалностите „ Лингвистика с бизнес администрация “, „ Приложна филология с британски език и втори непознат език “, „ Приложна филология с френски език и втори непознат език “, „ Приложна филология с испански език и втори непознат език “. Между 1 и 7 свободни места има в специалностите „ Английска лингвистика “ – 6 незаети от общо 95 бройки, „ Балканистика “ – 1 незаето място, „ Българска лингвистика “ – 2 свободни места в постоянна форма и 6 в задочна

С огромен брой записани студенти е и професионално направление „ Педагогика “. До момента има 366 първокурсници за постоянно образование и 65 – за задочно, или общо 86.2% от оповестения държавен банкет за 430 бройки в постоянна форма и 70 – в задочна.

В направление „ Педагогика на образованието по... “ са запълнени 303 от всички 370 места в постоянна и всички 71 места в задочна форма. Числата подхождат на 85 на 100 от оповестения банкет за новата академична 2019/2020 година. Заети са местата в бакалавърските стратегии „ Биология и химия “, „ Български език и британски език “, „ Български и немски език “, „ Български език и италиански език “, „ Български език и китайски език “, „ Български език и корейски език “ „ Български език и история “, „ Педагогика на образованието по изобразително изкуство “ и „ Физическо образование “.

До момента общо 309 първокурсници в постоянна и 122 в задочна форма са се записали за бакалавърските стратегии на направление „ Информатика и компютърни науки “. Акредитираният държавен банкет е за 360 места в постоянно и 140 в задочно образование. Има и двама студенти с платено задочно образование. Броят на записаните нови студенти подхожда на 86.2% от проекта за банкет. Най-желани от кандидат-студентите са бакалавърските стратегии „ Софтуерно инженерство “ и „ Софтуерни технологии и дизайн “. И за двете специалности местата в постоянно образование са по 90 души, а за задочно – по 35, като в първата от двете специалности са заети всички места, а във втората – има 3 свободни места в постоянна форма. Останалите незаети места в направлението са за постоянна и задочна форма на специалностите „ Бизнес осведомителни технологии “ и „ Информатика “.

Запълнени са 125 от оповестените 133 места в компетентност „ Право “ от едноименното професионално направление, като цифрата подхожда на 93.98%. Платена форма на следване са избрали още 19 души – един от тях в постоянна форма и 18 в задочна.
С надвишаващ банкет, въпреки и с незначителен брой оповестени места, са направленията „ Социални действия “ – 30 нови студенти, „ Социология, антропология и науки за културата “ – 36 нови студенти, „ Изобразително изкуство “ – 16 нови студенти.

В по-голямата си част бройките в останалите професионални посоки са заети от над 66% до 90% с уточнението, че плануваните места в другите специалности варират от 5 до 95. В професионално направление „ Машинно инженерство “ има 16 нови студенти, само че това се равнява на 66.67%, същият % запълване, само че подобаващ на 10 заети места, има и във „ Философия “. При „ Политически науки “ са заети 77.78% или 14 места, при „ Комуникационна и компютърна техника “ – 78.13% или 125 записани студенти. В „ Музикално и танцово изкуство “ запълването е до 85.71% или записани 24 нови студенти от плануваните 28. В направление „ Биотехнологии “ единствената компетентност „ Фармацевтични биотехнологии “ е със претовареност 88.57%, което подхожда на 31 от 35-те места. В професионално направление „ Администрация и ръководство “ запълнените 50 места по държавна поръчка отговорят на 89.29%, като има и още 134 нови студенти в платена форма.

Запълнени са 57 от 60-те места в постоянна форма по държавна поръчка и всички 15 места в задочна форма на направление „ Психология “ – или общо 97.3%, в същото време с това има и 29 нови студенти, избрали платено образование.

В бакалавърската стратегия „ Национална сигурност “ от едноименното професионално направление са запълнени 90% или по 18 нови студенти в постоянна и задочна форма, както и още 45 студенти с платено образование.

„ История и археология “ може да се похвали с резултат 97.37% или 37 запълнени места по държавна поръчка и 9 с платено образование.

С минимум запълване в проценти, само че с неголямо числено изражение, след първо класиране са областите от висше обучение „ Религия и теология “ (20% запълване, 12 свободни места), „ Електротехника, електроника и автоматика “ (46,67% запълване, 16 свободни места), „ Физически науки “ (49.17% запълване, 46 свободни места в постоянна и 15 в задочна форма) и „ Математика “ (50% запълване, 15 свободни места).

За специалността „ Актьорство за трагичен спектакъл “ от област „ Театрално и кино изкуство “ изпитите по дългогодишна традиция на ПУ „ Паисий Хилендарски “ ще се проведат през м. септември в три кръга, в три поредни дни. През тази година избраните дати са 12, 13 и 14 септември. Продължава приемането на документи за кандидатстване за специалността.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР