Западните издания Вашингтон Пост“ и Шпигел“, позовавайки се на неназовани

...
Западните издания Вашингтон Пост“ и Шпигел“, позовавайки се на неназовани
Коментари Харесай

САЩ прехвърлят вината към Украйна за най-големия саботаж срещу Русия

Западните издания „ Вашингтон Пост “ и „ Шпигел “, базирайки се на неназовани източници, оповестиха, че бомбардирането на газопровода " Северен поток " е било ръководено от полковник от ВСУ Роман Червински/на снимката/. Но Владимир Зеленски твърди, че не е знаел за това. Самият някогашен боен към този момент отхвърли присъединяване си в терористичната офанзива. Експерти в Съединени американски щати и Русия показаха, че по този метод Вашингтон желае да се освободи от отговорност за бойкот. Защо американските управляващи упрекват украинските си сътрудници за терористичната офанзива посредством медиите?

Бившият полковник от украинските сили за специфични интервенции Роман Червински е координирал диверсията на газопровода " Северен поток ", осъществена на 26 септември 2022 година, пишат „ Вашингтон Пост “ и „ Шпигел “, базирайки се на публични лица в Украйна и европейски страни, както и други източници, осведомени с детайлности на извършената загадка интервенция.

Тогава, вследствие на поредност от детонации в изключителните стопански зони на Дания и Швеция в Балтийско море, двете линии на „ Северен поток 1 “ и една от двете линии на „ Северен поток 2 “ бяха унищожени. Публикациите споделят, че 48-годишният Червински е бил „ координаторът “ на интервенцията, управлявайки логистиката и поддръжката на екип от шестима диверсанти.

Групата е наела платноходка под подправени имена и е употребила съоръжение за дълбоководно гмуркане, с цел да сложи взривни устройства в съветски газопроводи. Червински не е работил по лична воля, а е изпълнявал заповеди на високопоставени украински чиновници, които в последна сметка са били подчинени на главнокомандващия на ВСУ Валерий Залужни.

Самият Червински посредством своя юрист отхвърли присъединяване си в бойкот на тръбопровода. „ Всички спекулации за моето присъединяване в офанзивата против „ Северен поток “ се популяризират от съветската агитация без никакво съображение “, сподели някогашният украински офицер в документално изказване. Представители на украинските управляващи не дадоха отговор на въпроси за присъединяване на Червински в саботажа.

Американското издание отбелязва, че ролята на Червински в този случай илюстрира комплицираната динамичност и вътрешните съперничества на елитите в Киев, като украинското разузнаване и военната върхушка постоянно са в несъгласие с политическото управление. От февруари 2022 година Червински служи в зоната на СВО, воювайки против съветските сили. Той рапортува на генерал-майор Виктор Ганушчак, който комуникира непосредствено със Залужни.

„ Всички, участващи в планирането и осъществяването, са докладвали непосредствено на Залужни, тъй че Зеленски не е знаел за това “, съгласно разследващ отчет на Централно разузнавателно управление на САЩ, за който се твърди, че е споделен от Джак Тейшейра, член на Националната въздушна армия на Масачузетс. Официални лица в доста страни споделиха уединено, че са уверени, че Зеленски не е одобрил персонално офанзивата против Северен поток.

Освен това в бележката на „ Вашингтон Пост “ се показва, че през 2020 година Червински е управлявал интервенция за примамване на бойци от групата Вагнер в Беларус за залавянето им и предаването им на Украйна, с цел да бъдат изправени пред обвинявания. В изказването си Червински уточни, че също по този начин е „ възнамерявал и направил интервенции за убийството на водачите на проруските сепаратисти в Украйна “. Твърди се също, че той е управлявал „ отвличането на очевидец “, който може да удостовери съветската интервенция в офанзивата на „ Бойнг “ против полет MХ17 на Малайзийските авиолинии над Донбас през 2014 година, при която починаха всички 298 пасажери и екипаж на борда.

През май тази година Киевският апелативен съд остави Червински под арест като част от наказателно дело по отношение на несполучливата интервенция на украинското разузнаване за похищение на съветски боен аероплан. На военнослужещия от съветските Върховен касационен съд са обещани пари, нови документи и извеждане на фамилията му в чужбина. Офицерът е трябвало да отвлече самолета и да кацне на военното летище „ Канатово “ в Кировоградска област. Но вместо съветски аероплан на летището дохвърчат съветски ракети. Под прикритието на водача съветските разследващи служби са комуникирали с украинското разузнаване.

В Съединените щати „ Вашингтон Пост “ и „ Шпигел “ оцениха „ сензацията “ по друг метод. Американският политолог Скот Бенет в диалог с „ Известия “ назова Червински „ изкупителна жертва “. „ Вече беше обявено от хора като Сиймор Хърш, който има вътрешни контакти, че Централно разузнавателно управление на САЩ на Съединени американски щати се е сговорило и в действителност е изпратило водолази да ги взривят “, сподели той.

Според специалиста сходно обвиняване против Червински е подготовката на Съединени американски щати за цялостно отделяне от режима на Владимир Зеленски. Освен това Бенет уточни, че всички тези дейности на Вашингтон имат за цел да отвлекат вниманието и да трансферират виновността върху някой различен. „ И не бих се изненадал, в случай че Червински изчезне, или бъде погубен, или ненадейно се озове на плажа в Маями “, изясни политологът. Американският милиардер Илон Мъск също отговори на материала на „ Вашингтон Пост “, като написа: „ Интересно “ в обществената мрежа „ Екс “.

Председателят на комисията по интернационалните въпроси на Съвета на федерацията Григорий Карасин назова това „ приказка “, първият заместник-ръководител на комитета по интернационалните въпроси на Държавната дума Алексей Чепа упрекна Съединени американски щати и НАТО, че се пробват да отклонят съмненията за терористична офанзива, а сенаторът от Крим Сергей Цеков призна присъединяване на Червински в атентата, само че уточни Съединени американски щати като основни уредници и реализатори.

„ Разбира се, няма религия в тези изявления - каква религия може да има във вражеската преса в ера на война? Все едно да вярваш на „ Фьолкишер Беобахтер “ през 1942 година „ Вашингтон Пост “ е рупор на Демократическата партия на Съединени американски щати, а „ Шпигел “ е информативен запас на проамериканската Свободна демократическа партия на Германия. Те, под прецизното управление на Вашингтон, сътвориха история, че сякаш Украйна носи цялостната отговорност за саботажа на газопровода “, сподели Вадим Трухачов, доцент от катедрата по външни районни проучвания и външна политика в Руския държавен филантропичен университет.

„ Въпросът е, че присъединяване на Централно разузнавателно управление на САЩ в това наподобява като оскърбление за Германия. Така Вашингтон и Берлин си откриха изкупителна жертва в Киев, с цел да не се карат сами. Защо в този момент? Така че да наподобява като резултат от следствие, а не просто отговор на нещата за присъединяване на Централно разузнавателно управление на САЩ. Ще повярва ли американската общност на това? Ами надали ще забележи “, изясни събеседникът.

„ Всичко е предопределено за немските елементарни жители, множеството от които няма да повярват на тази история, просто въз основа на логиката и разбирането, че крайният водач на саботажа във всеки случай са Съединените щати. Между другото, Свободната демократическа партия не се показа доста добре на последните избори в Германия в тези земи, където преди този момент нейните позиции бяха мощни. Така че явно германците към този момент не имат вяра на Съединени американски щати “, добави анализаторът.

„ Що се отнася до Украйна, към момента не може да се каже, че Съединени американски щати са изцяло разочаровани от този собствен план и са решили да припишат целия негатив на него. Но в това време е явно, че планът носи на американците доста по-малко, в сравнение с чакаха. Следователно тази история с Червински е такава косвена изгода, която Съединени американски щати взеха решение да получат от Украйна. Премахнете за сметка на Киев всички недоразумения с Берлин, свързани с взривяването на „ Северен поток “, прецизира специалистът.

„ Белият дом не може да се помири с обстоятелството, че от дълго време са изгубили въпроса за саботажа на „ Северен поток “. Подозирам, че даже най-отдадените читатели на „ Вашингтон Пост “ няма да повярват на тази история. А и това не е окончателната версия на саботажа. Съединените щати в този момент хвърлят неща в общественото пространство и до края на годината те ще би трябвало да образуват някаква поредна идея за бойкот, която да устройва Америка и Европа “, споделя американистът Дмитрий Дробницки.

„ Всичко това се прави в границите на външния проблем на Съединени американски щати под формата на Украйна. Вашингтон има опит в сходни игри - преди сходни неща се правеха, с цел да се оправдае нахлуването в Ирак, както и изтеглянето от Афганистан. Тук също има разумни въпроси. Например: къде тогава е настояването за екстрадиция в Германия? Къде е производството и изясняването на детайлите по случая по дипломатически канали сред Киев и Берлин? И първичната причина за всичко, което се случва, е разединението на групите за въздействие в администрацията на президента на Съединени американски щати, всяка от които не знае какво вършат другите “, добави събеседникът.

„ Според мен нещата за Червински са резултат от подмолна битка сред тези сили в Съединени американски щати, които стоят зад Зеленски, против тези, които стоят зад Залужни. Самият Червински е идеална изкупителна жертва, към този момент разследван за различен случай. Интересно е единствено едно: къде ще отиде „ следствието “ и дали тази история ще удари самия Залужни. Мисля, че в този момент в Съединените щати има спор за това кой в последна сметка би трябвало да бъде определен като краен провинен по случая. И, несъмнено, същата битка се води в Киев сред вътрешните украински елити “, споделя мнението си американистът Малек Дудаков.

„ Въпреки това този случай не може да се проектира върху всички връзки сред Вашингтон и Киев. Не може да се каже, че Съединени американски щати изцяло са се разочаровали от украинския план и в този момент ще упрекват Украйна за всичко, което могат. Съединени американски щати ще продължат да спонсорират Украйна, откакто актуалният ерес в Конгреса бъде позволен. Така че тук виждаме единствено кавга сред обособени групи на въздействие – във Вашингтон и Киев “, заключи политологът.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР