Западните Балкани вероятно ще бъдат изправени пред повишен риск от

...
Западните Балкани вероятно ще бъдат изправени пред повишен риск от
Коментари Харесай

Американското разузнаване: Западните Балкани са застрашени от междуетническо насилие

Западните Балкани евентуално ще бъдат изправени пред нараснал риск от локализирано междуетническо принуждение през 2024 година, се оповестява в годишния отчет на Службата на шефа на националното разузнаване на Съединени американски щати, оповестен в понеделник и представен от Албанското радио и телевизия.

Докладът на американското разузнаване , озаглавен „ Годишна оценка на заканите за 2024 година на разследващите служби на Съединени американски щати “, показва повишаването на национализма на Западните Балкани като доста съществено терзание и като нещо, което може да докара до увеличение на насилието в разнообразни зони на района, отбелязва медията.

„ Националистически водачи евентуално ще изострят напрежението за лична политическа полза и външни играчи ще засилят и употребяват етническите разлики, с цел да усилят или запазят въздействието си в района или с цел да осуетят по-нататъшната интеграция на (Западните) Балкани в Европейски Съюз или евро-атлантическите институции “, се споделя в отчета.

В отчета се загатват и случаят в северното косовско село Банска на 24 септември 2023 година и последните събития в общините със сръбско болшинство в Северно Косово. Във връзка с тях в отчета се показва, че „ конфликтите сред сръбските националисти и косовските управляващи през 2023 година са довели до смъртни случаи и пострадвания, в това число пострадвания на мироопазващите сили на НАТО ".

Косовските сърби, както и формален Белград, не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово , което е точка на напрежение в последното десетилетие.

На локалните избори предходната година в четирите общини в Северно Косово , обитаеми най-вече с косовски сърби, бяха определени косовски албански кметове, поради протеста на сърбите. Косовските сърби започнаха митинги, на които се стигна до конфликти и бяха ранени както косовски сърби, по този начин и представители на КейФОР и публицисти.

Напрежението сред Косово и Сърбия се изостри още повече, когато на 24 септември 2023 година в северното косовско село Банска до Звечан група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция, при което починаха един косовски служител на реда и трима от въоръжените нападатели.

Друга точка от отчета, направен от Службата на шефа на националното разузнаване на Съединени американски щати, е особено отдадена на обстановката в Босна и Херцеговина.

В документа се показва, че „ водачът на босненските сърби Милорад Додик подхваща провокативни стъпки, с цел да обезврежда интернационалния контрол в Босна и да обезпечи де факто обособяване на своята Република Сръбска “.

По-нататък в отчета написа, че дейностите на Додик могат да насърчат водачите на босненските мюсюлмани да укрепят потенциала си за отбраняване на личните си ползи и вероятно да доведат до насилствени спорове, които биха могли да затруднят мироопазващите сили.

В отчета от 40 страници се загатват значими световни проблеми като обстановката в Русия, Китай, Иран, Северна Корея, споровете сред Израел и „ Хамас “ в Газа и войната Русия – Украйна, както и тематики като трансграничната проведена престъпност, трафикът на хора и др.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР