Западни представители се опасяват, че Украйна има малко време да

...
Западни представители се опасяват, че Украйна има малко време да
Коментари Харесай

"Ню Йорк Таймс" разкри защо Западът не искаше, а сега се разбърза да даде танкове на Украйна

Западни представители се притесняват, че Украйна има малко време да се приготвя за предстояща съветска пролетна атака и бързат, с цел да изпратят оръжията, които отказваха да ѝ предадат, тъй като се притесняваха да не предизвикат Москва, " Ню Йорк таймс ".

Изданието преглежда внезапната смяна в последните няколко седмици, в които преграда след преграда падат пред доставките на редица оръжия - бронирани машини, противовъздушни системи " Пейтриът " (каквито дадоха обещание Съединените щати, само че каквито ще разположи и Германия) и други.

Това става, до момента в който Съединени американски щати и съдружниците поемат повече опасности в отбраната на Украйна, откакто тя в доста случаи реализира непредвиден прогрес. Същевременно Киев искаше западни танкове още от началото на войната, а съдружниците бяха несклонни - до момента в който Англия и Полша не ускориха натиска над сътрудниците: Лондон разгласи, че ще изпрати дребен брой, а Варшава - че е подготвена да направи същото, стига Берлин да даде наложителното утвърждение (става дума за немски танкове " Леопард " ).

Берлин може да не е взел окончателното решение (според представител на Министерството на отбраната), само че съдружните сътрудници усилват натиска върху канцлера социалдемократ Олаф Шолц. Икономическият министър Роберт Хабек (от Зелените) намерено прикани за това решение.

Украйна чака бронираните машини да имат съществена роля в борбите за контрола на най-оспорваните градове на изток. Според командващия силите ген. Валерий Залужний са нужни близо 300 западни танка и към 600 западни бронирани бойни машини, с цел да окажат резултат.

Какво се промени

Спешността в доставката пристигна частично от тежката обстановка на фронта на изток, където месеци наред руснаците се пробват да завземат Бахмут и от тежките сражения в прилежащия Соледар, продължава " Ню Йорк таймс ".

Досега съдружниците в НАТО даваха на Украйна руски танкове, само че огромна част от тези, с които Киев разполага, са унищожени или в тежко положение, мунициите им привършват.

Западът дълго се съпротивляваше да изпрати някои от най-мощните си оръжия в Украйна, с цел да избегне директен конфликт с Русия, само че фактът, че договарянията сред Москва Киев наподобяват надалеч, решимостта на Украйна да се съпротивлява, и патовата обстановка на бойното поле трансформират сметките. Западът, по думите на почитан боен източник, се надява да промени салдото на силите в интерес на Украйна с танковете и бронираните машини (други разчитат най-малко да ѝ дадат преимущество, задоволително, с цел да си извоюва по-големи отстъпки в преговорите).

Според него без танковете е малко евентуално Украйна да успее да си върне огромна част от територията си. Високопоставен събеседник от западното разузнаване споделя, че Украйна " не желае да остави (Русия) да си поеме мирис " преди идната интензивна фаза на бойни дейности.

Червени линии

Има оръжия, които въпреки всичко Западът не е подготвен да даде: да вземем за пример изтребители и далекобойни ракети, които могат да ударят анексирания Крим. Администрацията на Джо Байдън се въздържа да дава танковете M1 Abrams, от които Съединени американски щати не считат, че имат достатъчно; в същото време Вашингтон не счита да се опълчва на изпращането на други западни танкове. В над 10 армии в Европа има близо 2000 немски танка " Леопард ". Някои от тях могат да бъдат изпратени бързо, въпреки че украинците първо ще би трябвало да бъдат подготвени да ги употребяват.

" Натискът за " Леопард " от поляците, британците и финландците нараства, само че въпросът е в един съответен сътрудник, Съединени американски щати, които са по-равни от другите ", съобщи Клаудия Мейджър, German Institute for International and Security Affairs

Едновременно с това германците не са подготвени да работят първи: чакат Вашингтон да изпрати даже един " Ейбрамс ", споделя различен специалист за вестника. Едновременно с това в Германия има и упования канцлерът Шолц да отстъпи под напън от съдружниците, без значение че (според опозиционния народен представител Норберт Рьотген) би желал да поддържа връзка с Русия и Путин в бъдеще.

Решението за танковете е изключително значимо в миг, когато някои специалисти се съгласяват с оценката, че Москва, наподобява, активизира още стотици хиляди руснаци за идната си атака.

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР