Западът продължава да превръща Украйна в полигон за изпитания на

...
Западът продължава да превръща Украйна в полигон за изпитания на
Коментари Харесай

“Това ще промени правилата на боя”. Какво предложи Западът на Киев?

Западът продължава да трансформира Украйна в полигон за тествания на модерни оръжия. Според известия в немските медии отбранителният тръст “Райнметал ” договаря за доставката на перспективни танкове КФ51 “Пантера ”. Корпорацията има проекти, само че са вероятни усложнения.

Твърде рано е за разискване

Официално в Берлин не се оповестява нищо. Вестник “Ханделсблат ” обаче твърди, че в договарянията взе участие персонално ръководителят на групата “Райнметал ” Армин Папергер. В изявление за изданието той акцентира, че става дума освен за “Пантери ”, само че и за бойни машини на пехотата КФ41 “Линкс ”. Всичко зависи от изискванията на контракта, който, в случай че бъде подписан, би трябвало да се извърши в идната година и половина.

Според него първата стъпка е да се откри произвеждане. Засега има единствено няколко прототипа. Серийното произвеждане постоянно започва постепенно, с промени в придвижване.

Сигурно ще строят нов цех - в Германия или Унгария.

Папергер позволява сглобяване и в Украйна. Това изисква утвърждението на немското държавно управление. Ако всичко върви добре, " разпоредбите на бойното поле ще се трансформират ", сподели той.

Бундесверът също демонстрира интерес към договорката – военните ще видят новите „ Пантери “ в действителен пердах и ще могат бързо да разпознават „ детските заболявания “. Следва експорт за света.

Но сега всичко това е доста надалеч от действителността. В последна сметка даже " Леопардите ” към момента не са трансферирани.

Въз основа на “Седмицата ”

Прототипът KФ51 беше показан предходната година в Париж на интернационалното ревю “Евросатори-2022 ”. Германските оръжейници кръстиха новата бойна машина на междинния танк ПзКп-5 “Пантера ” от Втората международна война.

Основата е “Леопард-2A7 ”. " Пантерата " наследи структурата на купола и няколко детайла от корпуса. Но тежи три тона по-малко - 59.

Основното преимущество е 130-мм оръдие ФГС с вграден автомат за зареждане (боекомплектът в пълнителя е 20 снаряда). “Райнметал ” твърди, че това оръжие е с 50 % по-мощно от общоприетото 120-милиметрово оръжие, с което са въоръжени страните от НАТО. ФГС е в положение да изстрелва както бронебойни подкалибрени снаряди, по този начин и осколъчно-фугасни, с опция за програмируема детонация по време на полет. Обсегът е към пет километра.

Спомагателното въоръжение е 12,7 мм тежка картечница, сдвоена с оръдието и 7,62 мм отдалечено управляема картечница. В допълнение от купола може да се изтрелят дронове-камикадзе, които носят фугасна или кумулативна бойна глава с тегло 3,5 кг. Обсегът им е - до 40 километра, което ще разреши на екипажа да унищожава цели отвън линията на видимост. Включени са и два разследващи квадрокоптера в специфични отделения на покрива.

Малко се знае за отбраната на танка. Има освен пасивна, само че и динамична ризница. А комплексът “Напреднала модулна бронезащита ” е 600-килограмова модулна структура, която изстрелва бомби с следена експлозия. Две групи датчици дефинират траекторията, скоростта и типа на атакуващия снаряд. След това бордовият компютър взема решение какво да се прави с задачата.

Разбира се, " Пантерата " е цялостна с най-модерната електроника. Има многоканален мерник с термовизионен канал и лазерен далекомер в челната част на купола - като при “Леопард-2 ”. За командира на танка е планувано устройство за панорамно наблюдаване, което оказва помощ за разкриване и идентифициране на цели. Там също по този начин ползват правилото " ловец-стрелец ", когато един член на екипажа маркира задачата, а другият я поразява.

Танков зоопарк

Въоръжените сили на Украйна към този момент разполагат с няколко вида танкове - Т-64, Т-72, Т-80 и трофейни Т-90. Флотът скоро ще бъде запълнен с английски “Чаланджър-2 ”, немски “Леопард ”, полски ПT-91 “Твърди ” и американски “Ейбрамс ”.

Ако се появят най-новите " Пантери ", тогава така и така сложната работа на механиците ще се усложни. Много е мъчно да се поддържа подобен " зоопарк " - в последна сметка всеки има потребност от лични аварийни елементи. И е по-трудно да се обучат задоволително екипажи за пет типа бронирани машини, в сравнение с за един.

Ситуацията от ден на ден стига до парадокси. Възможността за изпращане на лични танкове се разисква във Франция и Италия - тогава ще бъдат добавени “Льоклерк ” и “Ариет ”. За " цялостен натовски комплект " липсва единствено турският “Алтай ”.

„ Танковете няма да се трансфорат в магическа пръчка за Украйна ", споделя Майкъл Кофман, шеф на изследователските стратегии за Русия в Центъра за военноморски проучвания на Съединени американски щати. Според него даже такова мощно оръжие като системите за ракетен залпов огън ХИМАРС е изгубило особеното си значение. Обичайно оръжието провокира максимален резултат, когато се употребява за първи път в избран спор. А в Украйна хиляди танкове са към този момент са унищожени. “Не имам вяра, че западните модели са толкоз по-добри от съветските, че да трансформират цялостната обстановка ”, заключва той.

Докато западните страни координират доставката на тежка бронирана техника и прецизират размерите ѝ, Русия интензивно усилва производството. Ешелони с нови Т-90М, Т-80БВМ и Т-72Б3М постоянно отиват на фронта, оповестяват от Министерството на защитата. Може би имат по-лоши устройства за връзка и наблюдаване от западните. Само че главното в този вид спор е масовостта.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР