Замразената пица, готовите ястия и шоколадовите бонбони са добре познати

...
Замразената пица, готовите ястия и шоколадовите бонбони са добре познати
Коментари Харесай

Пълнозърнестият хляб и някои кисели млека са сред нездравословните ултрапреработени храни

Замразената пица, готовите ястия и шоколадовите бонбони са добре познати като нездравословни. Но даже храни, които постоянно се считат за здравословни, като пълнозърнест самун, зърнени закуски и кисело мляко без захар, могат да попаднат в категорията на ултрапреработените храни.


Ултрапреработените храни са минали през обилни промени спрямо естественото си положение, постоянно включващи прибавяне на консерванти или изкуствени аромати, с цел да се усили срокът им на валидност или привлекателността им. Многобройни изследвания свързват тези храни със затлъстяването, диабета и рака.

Освен това хората, които употребяват ултрапреработени храни, са склонни да одобряват повече калории заради по-високата им калорийна компактност, което води до евентуално пристрастяващи хранителни привички. Неотдавнашни изследвания изследват и връзката сред ултрапреработените храни и психологичното здраве, като разкриват връзка сред нарасналата им консумация и депресията и тревогата по време на пандемията COVID-19. Ето пет храни, които може да ви изненадат с това, че са класифицирани като ултрапреработени:

Захарните зърнени храни, даже тези, които се популяризират като " здравословни ", се смятат за ултрапреработени. Зърнените трици, които постоянно се считат за питателна закуска, съдържат добавки като дестилат от ечемичен малц, захар и други неестествени съставки. Важно е обаче да се означи, че обогатените зърнени закуски са предопределени за превъзмогване на постоянно срещани дефицити на хранителни субстанции. Те са обогатени с съществени хранителни субстанции като желязо, което е от решаващо значение за производството на червени кръвни телца и преноса на О2, и витамини, нужни за здравето на сърцето и нервната система.

Киселото мляко е здравословен източник на протеини и калций, които са от значително значение за здравето на мускулите и костите. Много от киселите млека, купувани в магазините, обаче попадат в категорията на ултрапреработените храни.

Те могат да съдържат изкуствени съставки за възстановяване на усета, цвета и външния тип. Някои типове, рекламирани като с ниско наличие на захар, са подсладени с изкуствени подсладители като аспартам. Често се прибавят стабилизатори и консерванти, с цел да се удължи срокът на валидност. За да извършите по-здравословен избор, изберете неподсладено и нискомаслено кисело мляко като част от уравновесена диета./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР