Замисляли ли сте се дали газовият котлон, на който готвите,

...
Замисляли ли сте се дали газовият котлон, на който готвите,
Коментари Харесай

Опасни ли са за здравето газовите котлони и готварски печки?

Замисляли ли сте се дали газовият котлон, на който готвите, замърсява въздуха в дома ви? Ново изследване твърди, че готвенето на газ вкъщи е повода за всеки 1 от 8 случая на астма при деца.
Замърсяват ли газовите печки дома ви?
Категорично да. Ето по какъв начин: Горещият основава топлота, която предизвиква свързване на азот и О2 измежду пламъците. Те се комбинират, с цел да основат азотен оксид и азотен диоксид, известни като NOx, които могат да раздразнят белите дробове.

Готвенето на също може да отдели въглероден окис, прахови частици и даже формалдехид. Всички те имат разнообразни нездравословни въздействия върху здравето и могат да обиден дихателната и сърдечно-съдовата система.
Вероятно има по-коварна форма на замърсяване, предавано от вашата печка. Все повече проучвания демонстрират, че газовите печки отделят токсични съединения , даже когато не се употребяват. Сред най-тревожните е бензолът, който е канцероген. Други открити химикали включват ксилен, толуен и етилбензен, които също могат да причинят респираторни проблеми и рак.
Колко тъкмо? Някои учени съпоставят вредата с тази от пасивното пушене.
 газов котлон

 
Помага ли, в случай че включвате аспиратор?
Да. Макар да не е филтриране на 100%, въпреки всичко е по-добре и извежда „ мръсотията “ на открито.

 
Какво можете да извършите?
Можете да държите газовия котлон/ печка в помещение, което е отделено от останалата част от вкъщи с врата – усвоена или открита тераса, обособена кухня с опция за проветряване. Но това няма да избави готвещия от поглъщането на нездравословните изпарения.

 
Какви са другите възможности?
Традиционните електрически и индукционни котлони са добра опция.

Индукционните печки са все по-модерни. Те генерират топлота по електромагнитен път. Когато включите индукционна печка, електричеството протича през намотка, която основава магнитно поле. Това, което би трябвало да знаете е, че магнитното поле непосредствено загрява тенджери и тигани – и тяхното наличие – вместо да придвижва топлота, както вършат обичайните печки. Самата печка не се нагрява. Индукционните котлони не се нуждаят от време, с цел да загреят, което ги доближава повече до газовите такива.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР