Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов твърди, че служебният премиер Димитър

...
Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов твърди, че служебният премиер Димитър
Коментари Харесай

Даниел Митов: Главчев се обади първо на мен. Аз се консултирах с Борисов

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов твърди, че служебният министър председател Димитър Главчев се е обадил първо на него, с цел да му предложи поста външен министър. След това Митов се консутирал с водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

Това номинираният от Борисов за нов (трети поред) външен министър в служебния кабинет зам.-шеф на партията съобщи пред публицисти в Народното събрание.

Митов посочи, че е подготвен да поеме поста на длъжностен външен министър. По думите му забавянето на назначението на нов посланик номер едно заплашва организацията на изборите в чужбина.

" Главчев се обади първо на мен. Разбира се, аз съм се съветвал с ръководителя на партията и получих поддръжката на Борисов. Но първият диалог е сред мен и Главчев, който явно не е могъл да се сработи с външния министър Димитров и е търсил опция в последна сметка да подсигурява ясна външна политика, опряна на явен европейски и проатлантическип профил с човек, който ще следва тази политика ", твърди Даниел Митов.

Според него ситуацията е тест за геополитическата ориентировка на президента Румен Радев, тъй като е пределно ясно каква политика ще води той като външен министър.

" Ако президентът подпише указа за назначението му, ГЕРБ може да излезе и да каже, че носи отворност за външната политика в служебния кабинет ", сподели Митов.

Според Митов сходна логичност следват и измененията в Конституцията - служебният министър председател да търси политическа поддръжка от парламентарно показаните сили. Затова той изрази отчаяние от държанието на " Продължаваме промяната - Демократична България ", които влизали в риториката на президента  - чие е това държавно управление и така нататък, вместо да пазят конституционните промени. Според Митов при новата обстановка няма проблем зам.-шеф на партия да бъде длъжностен министър.

От " Продължаваме промяната - Демократична България " обаче няколко пъти обявиха, че тяхното в началото прелдожение е било постоянният кабинет да се преназначава като длъжностен. От ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче не са се съгласили на този вид.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР