Министрите на страните от Г-7 успяха да постигнат климатично споразумение

...
Министрите на страните от Г-7 успяха да постигнат климатично споразумение
Коментари Харесай

Г7: Край на въглищната енергетика до 2035 г.

Министрите на страните от Г-7 съумяха да реализират климатично съглашение на срещата си в Италия. Лидерите се споразумяха за поетапно прекъсване на използването на въглищата през първата половина на 30-те години на предишния век, сложиха първата си цел за предпазване на сила. В същото време започнаха и сложни договаряния за финансиране на климата след 2025 година, а и сложиха началото на нова водна коалиция.

Страните от Г-7 генерират 30% от международния Брутният вътрешен продукт и 21% от излъчванията на CO2 и включват три нуклеарни сили измежду тях. След продължителни договаряния групата въпреки всичко прегърна концепцията за последователно прекъсване на въглищата. " Това значи, че всички G7 са на път към климатична индиферентност до 2050 година ", изясни немският министър на стопанската система и климатичните дейности Робърт Хабек.

Тазгодишната среща на министрите на енергетиката, климата и околната среда от Г-7 се организира в Торино, изящен бароков град в западната част на индустриалния център на Италия, съобщи уеб сайтът Euractiv.

Предишните опити цялата група да се ангажира с последователното унищожаване на въглищата срещнаха остра опозиция в Съединени американски щати и Япония. Днес те се съгласиха да спрат въглищата " през първата половина на 2030 година ", както стана ясно при  след срещата.

Остават обаче две предизвестия: съглашението приказва за въглищна енергетика, необхваната от система за търговия с излъчвания. Това би изключило централи, оборудвани със системи за хващане на въглерод като сходно възобновяване значи, че датата за затваряне може да бъде избегната. Но единствено при изискване че този ход е " в сходство с пътищата на страните за декарбонизация ". " Това не значи нищо за Европа и Германия, защото търговията с излъчвания е основана по подобен метод, че да реализираме задачата за климатична индиферентност до 2050 година ", акцентира Хабек. Той и призна, че съглашението е изисквало Съединени американски щати и Япония да правят отстъпка от позициите си.

Всъщност до 2039 година излъчванията от енергийния бранш ще бъдат съвсем неразрешени от Схемата за търговия с CO2 на Европейски Съюз (ETS).

Лука Бергамаски, основен изпълнителен шеф на италианския мозъчен концерн за климата ECCO, приветства развиването като знак, че G7 приема съществено COP28, изключително като се има поради " развиването на вътрешните политики за преход от изкопаеми горива през идващите 12 месеца ".
Климатично финансиране
След като идната COP29, разговорно наричана " финансова COP ", която би трябвало да се организира през ноември в Азербайджан, министрите от Г-7 стартираха комплицирания развой на договаряне на нова годишна цел за финансиране на климата след 2025 година Припомняме, че настоящата цел от 100 милиарда $ изтече и не бе реализирана напълно.

Тъй като Съединени американски щати са в година на избори и Германия е изправена пред бюджетни ограничавания, групата съумя да се споразумее единствено за " долна граница от 100 милиарда $ годишно " за поддръжка на дейности в отбрана и запазване на климата.

Дискусиите са в допълнение усложнени от нарасналите лихвени проценти и последващите земетресения от енергийната рецесия през 2022 година в Европа. В взаимното изказване се признава, че " световният финансов пейзаж се е развил доста ".

Пекин беше слонът в стаята на договарянията, само че по този начин и на процедура не бе назван. Министрите от Г-7 подчертаха " значимостта на включването във всеки интернационален детайл за активизиране на обществени финанси на тези страни, които са в положение да допринесат за декарбонизацията ".
Съхранение на сила
Второто огромно заглавие на министерската среща е ангажимент за увеличение на съхранението на сила шест пъти: от 230 GW през 2022 година до " 1500 GW през 2030 година "

Подкрепен от 90% спад в цените на батериите през последните 15 години, G7 желае да употребява технологията, с цел да поддържа задачата си от 150 GW офшорна вятърна сила и един терават (1TW) слънчеви панели до 2030 година Според данни на мозъчния концерн за чиста сила Ember, упоритостта на G7 по отношение на възобновимите източници на сила значи, че групата е на път да удвои, а не да утрои потенциала си от чиста сила до 2030 година
Водна коалиция?
Другото основно значимо решение на министрите бе основаването на така наречен " водна коалиция ", основана от групата в Торино. Нейната цел е да " ръководи " достъпа до вода и канализация, качеството на водата и " трансграничното " водно съдействие. " Миналогодишната конференция на Организация на обединените нации за водите сътвори невиждана политическа динамичност във водния бранш ", счита немският министър на околната среда Щефи Лемке. Коалицията искаше да " обмени най-хубави практики " от техните национални старания за ръководство на водите, който ще бъдат и водещи диспути по време до конференцията на Организация на обединените нации за водата през 2026 година, добави тя.

Групата на седемте включва страните Англия, Германия, Италия, Канада, Съединени американски щати, Франция, Япония като те остават най-развитите стопански системи в света. Китай не взе участие в съвещанията на групата поради ниския си номинален Брутният вътрешен продукт и нелибералната народна власт, което на процедура изключва страната от групата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР