Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович предупреди днес Великобритания, че

...
Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович предупреди днес Великобритания, че
Коментари Харесай

Брюксел заплаши Лондон със сериозни последствия, ако наруши Протокола

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович предизвести през днешния ден Англия, че суспендирането на комерсиалните съглашения за Северна Ирландия, подписани в границите на договорката за Брекзит, би имало " съществени последици " за връзките на Лондон с Европейски Съюз, съобщи ДПА.

Нараства паниката, че Лондон неизбежно ще задейства защитната уговорка на съглашението за излизане от Европейски Съюз. Опасенията са, че в отговор Съюзът може да анулира комерсиалната договорка за Брекзит с Англия, подписана през 2020 година

Днешните договаряния сред водещия договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Шефчович и английския министър за Брекзит Дейвид Фрост приключиха безуспешно.

По-рано през днешния ден Фрост удостовери готовността на Англия да задейства юридическите механизми, с цел да спре действието на част от двустранните съглашения за Северна Ирландия от 2019 година " Член 16 (от Протокола за Северна Ирландия) е вид, към който можем да прибегнем и това е по този начин от юли ", сподели пред публицисти Фрост. Въпреки разликите постигането на съглашение към момента е допустимо и е за предпочитане, уточни в документално изказване Фрост след договарянията. Шефчович сподели, че активирането на чл.16 ще докара до " неустойчивост и непредсказуемост " в Северна Ирландия.

Според протокола Северна Ирландия остава обвързана с доста от митническите регулации и правила на единния пазар на Европейски Съюз, макар че е част от Обединеното кралство.

Целта е да се остави отворена границата сред Северна Ирландия и Република Ирландия и да се поддържа мирното съглашение, което е от решаващо значение за английската провинция.

Какво съставлява член 16 от протокола

Член 16 е механизъм, който разрешава на всяка от страните едностранно да предприеме защитни ограничения, ако Протоколът за Северна Ирландия докара до " съществени стопански, обществени или екологични усложнения, които могат да продължат, или да доведат до отклонения в търговията ".

Не е ясно какви могат да са защитните ограничения, защото Лондон към този момент едностранно се отхвърли от митнически инспекции на някои артикули, пътуващи от Англия до Северна Ирландия. Но би могло да се стигне до прекъсване от страна на Обединеното кралство на всичките си търговски отговорности по протокола.

Според текста на този член ограниченията би трябвало да са лимитирано по обсег и дълготрайност единствено до " строго нужното, с цел да се усъвършенства обстановката ".

Риболовният спор сред Англия и Франция в допълнение усложнява проблемите сред Европейски Съюз и в последно време.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР